Odprta Kuhinja

5 idej, kako v jedeh porabiti sir feta

Odpri galerijo
A+   A-
Sir feta je ena ključnih sestavin grške solate, obogati pa lahko tudi druge odlične poletne jedi.


Poznamo nemalo vrst sirov, feta pa je tista, ki se poleti še pogosteje znajde v našem hladilniku. Je odlična v kombinaciji s svežo zelenjavo, zato jo pogosto kupimo z namenom, da pripravimo osvežilno solato. Včasih ne porabimo celega zavojčka, da nam sir ne bi ostajal, pa smo danes na kup zbrali nekaj idej, kako ga uporabiti na malce drugačne načine kot le na grški način.

Kremasta omaka


Polni vrtovi zelenjave so krasna priložnost, da vrtnine pripravimo na sto in en način. Ogromno vitaminov lahko spravimo v zelenjavno omako, ki jo postrežemo v družbi krompirja, riža ali testenin. Da pa bodo še bolj okusne, lahko v njih vmešamo še sir feta, ki bo ustvaril mamljivo kremasto teksturo. Te dni na gredicah kraljujejo bučke, zato predlagamo tale odličen recept za bučkino omako.
Recept: Omaka iz bučk, ki bo vaša poletna obsesija

ni podpisa
ni podpisa


Bogata juha


Zelenjavo z vrta lahko pripravimo tudi kot juho. Čeprav jih navadno raje kuhamo v hladnejših dneh, tudi poleti izjemno tekne, saj je lahko prebavljiv in lahkoten obrok. Kljub vsemu je izjemno hranljiva, če pa vanjo vmešamo še feta sir, bo toliko bolj kremasta in bogatega okusa. Mi obožujemo na primer grahovo, ki jo pripravimo iz domačega pridelka, v družbi slanega sira pa je naravnost sanjska ideja za poletno kosilo.
Recept: Kremna grahova juha v grškem slogu

ni podpisa
ni podpisa


Poletna pita


Slane pite obožujemo iz več razlogov. So izjemno preproste za pripravo, vanje lahko skrijemo tisoč in eno vrsto zelenjave, naredimo jih lahko vnaprej ter jih imamo na zalogi za takrat, ko se nam ne ljubi kuhati. Pito s feto lahko spečemo že zjutraj in si jo privoščimo za kosilo ob veliki skledi solate, ko nas vročina nikakor ne navdihuje, da bi stali za štedilnikom. Mi predlagamo porovo različico, ki je naravnost božanska.
Recept: Porova pita s sirom feta

ni podpisa
ni podpisa


Piknik kruh


Pripravimo lahko tudi preprost kruh, za katerega ne potrebujemo kvasa, potrebe pa ne bo niti po gnetenju. Sila preprosta priprava in dodatek zelenjave vas bosta navdušila, seveda pa bo vse skupaj še bolj okusno, če v kruh dodate feta sir, ki bo sestavine odlično povezal ter v kruh skril lepo količino beljakovin.
Recept: Preprost piknik kruh brez kvasa, mehek kot biskvit (VIDEO)

ni podpisa
ni podpisa


Drugačna solata


Seveda pa se vedno lahko vrnemo tudi k solatam, le da posežemo po nekoliko manj klasičnih receptih. Lubenica s feta sirom je velik hit, ki vas bo prijetno osvežil v vročih dneh. Presenetljiva kombinacija sladkobe lubenice in slanega sira bosta postala vaša klasika, ki si je boste pogosto zaželeli na jedilniku.
Recept: Solata iz lubenice, sira feta in mete

ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: zi3000/Getty Images
Datum Objave: 19.7.2023 ob 06:07

Več iz te teme:

feta sir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.