6 kultnih tort z recepti za domačo uporabo

Posvetimo se lepoticam, ki po vsem svetu veljajo za najboljše. Pa veste, kaj je največja skrivnost za vrhunski rezultat? Da jih naredimo kar sami.

Torta Esterházy

Med tanjšimi in nežnimi beljakovimi biskviti, po prvotnih recepturah obogatenimi predvsem z mandlji, skriva masleno kremo z vaniljo. Zaključena je s tipično belo glazuro in nekakšno čokoladno rozeto, po obodu pa oblečena v mandljeve lističe. Njena zgodovina in slava segata v pozno 19. stoletje avstro-ogrske monarhije, ime pa nosi po princu Pavlu Antonu III., članu madžarske dinastije Esterhazy. Še danes velja za zvezdo srednjeevropskega slaščičarstva.


Domača sacher torta

Receptura za originalno tortico je strogo varovana skrivnost, našim očem pa ostajajo skrita tudi navodila za pripravo kranjske saherce, ki jo že debela štiri desetletja pripravljajo po enaki recepturi. Zato danes prinašamo le po­enostavljen približek recepta za čokoladno torto z mareličnim nadevom, dopolnjeno z bogatim čokoladnim oblivom.


Torta doboš

Le kdo je ne pozna, slastne madžarske torte s karamelnim oblivom, narejene v več plasteh? Da bi vam razkrili nekaj skrivnosti o torti doboš, smo poklicali v znano budimpeško slaščičarno Gerbeaud.

Medena torta – marlenka

Ob besedi torta vedno pomislimo na biskvitno osnovo, ki marsikoga odvrača od tega, da bi se lotil peke. Mogoče pa je medena različica, poznana tudi kot medovnik, medovik in marlenka, prava za vas. Zgrajena je namreč iz šestih razvaljanih oblatov medenega testa, med katere namažemo masleno kremo, obogateno s kondenziranim mlekom, in vse skupaj posujemo z mletimi orehi.


Črni gozdiček

Črni gozdiček je klasika iz Schwarzwalda in za marsikoga najboljša torta. Zanjo je značilen sladko-kisel kontrast čokolade v biskvitu in višenj v nadevu, oboje pa zaokroži nežen okus smetane. Zares kultna.


Priporočamo še: TOP 7 jagodnih sladic

Naslovna fotografija: Kristina Smodila

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana