Odprta Kuhinja

Božanska musaka, ki je primerna tudi za tiste, ki hujšate

Odpri galerijo
A+   A-
Le kdo bi se lahko uprl tako božanski jedi? Danes pripravljamo takšno, ki se ji pravzaprav sploh ni treba.



Na vrtu pobiramo še zadnje domače jajčevce in ker jih je letošnjo sezono zraslo res veliko, se marsikdo sprašuje, kaj bi z njimi. Zaradi nevtralnega okusa iz njih lahko pripravimo marsikatero jed, danes pa jih bomo uporabili namesto krompirja in pripravili odlično musako.

Ta grška klasika malce spominja na italijansko lazanjo, saj prav tako vsebuje omako iz govejega mesa, pa tudi bešamel najdemo na vrhu. Se pa od lazanje vseeno razlikuje po začimbah in teksturi zgornjega zapečenega dela. No, bistvena razlika pa je seveda v tem, da Grki namesto testenin zloženko pripravljajo iz krompirja ali jajčevcev.

Sestavine



  • 1kg jajčevcev

  • 1 žlička soli

  • 2-3 žlice oljčnega olja


Omaka

  • 1 žlica oljčnega olja

  • 1 čebula

  • 3 stroki česna

  • 700 g govedine

  • 125 ml rdečega vina

  • 400 g pasiranih paradižnikov

  • 250 ml jušne osnove

  • 2 lovorjeva lista

  • 1,5 žličke sladkorja

  • 2 žlički suhega origana

  • pol žličke cimeta (ali ena paličica)

  • 3/4 žličke soli


Bešamel

  • 60 g surovega masla

  • 50 g bele moke

  • 625 ml mleka

  • 1/4 žličke muškatnega oreščka

  • 50 g ribanega parmezana

  • 1 jajce

  • 1 rumenjak

  • 1/4 žličke mletega popra

  • 20 gramov drobtin za po vrhu


Priprava


1. Jajčevce narežite na rezine, jih postavite v cedilo in posolite. Pustite počivati 30 minut, medtem se lotite priprave sestavin za omako in bešamel.

2. Prižgite pečico na 240 stopinj Celzija.

3. Odcedite jajčevce in jih s papirnato brisačko pobrišite, da z njih postrgate tudi sol. Nato jih enega zraven drugega položite na s papirjem za peko obložen pekač in premažite z oljčnim oljem. Pecite 15 do 20 minut, da rahlo porjavijo in se zmehčajo. Vzemite iz pečice in ohladite.

4. V ponvi segrejte olje, prepražite česen in čebulo. Dodajte govedino in prepražite. Zalijte z vinom in mešajte, da alkohol izpari. Nato dodajte vse ostale sestavine za omako.

5. V kozici stopite maslo in po njem potresite moko. Mešajte, da se ne prismodi in zalijte z mlekom ter še vedno močno mešajte, dokler omaka ne postane gladka. Nato dodajte muškatni orešček, parmezan in poper.

6. Počakajte 5 minut, da se bešamel poveže in ohladi, nato pa vmešajte še jajca. Pokrijte s pokrovko.

7. Sedaj je čas, da musako sestavimo, še prej pa temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj Celzija.

8. V pekač najprej položimo plast jajčevcev, nato čez prelijemo omako. Postopek ponavljamo, dokler skoraj ne zapolnimo prostora v pekaču, nato pa vse skupaj prekrijemo z bešamelom in potresemo z drobtinami. Pečemo 30 do 40 minut.
Poizkusite še: Odličen recept za lahko lazanjo iz bučk brez testenin

Fotografija: robynmac/Getty Images
Datum Objave: 9.9.2021 ob 06:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: