Bučna rulada, ki jo boste radi pekli

Zares sočna, mehka in lahkotna sladica, ki je pravo utelešenje jeseni. V njej se skriva bučni pire, ki poskrbi, da je biskvitni polž na prerezu lepo obarvan. Polna je okusa, ki ga povzdignejo tudi začimbe, a prav nič zagatna, saj se sladkor in kremni sirček, stepen s sladko smetano, lepo uravnovesita.

Bučna rulada

  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 150 g bučnega pireja
  • 120 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • začimbe: po pol žličke cimeta, ingverja v prahu in kurkume v prahu, četrt žličke muškatnega oreščka

Dodatno

  • sladkor v prahu

Krema

  • 200 g kremnega sirčka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 200 g sladke smetane za stepanje
  • žlička vaniljeve paste ali zavitek vaniljevega sladkorja
  • 70 g rozin, ki so bile namočene v rumu

Priprava

1. Pripravimo pire: očiščeno in olupljeno meso buče (150 g, imela sem sorto hokaido) do mehkega skuhamo in zmeljemo s paličnim mešalnikom, da je čim bolj gladko.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač (kar tistega, ki je priložen pečici) obložimo s papirjem za peko.

3. Pripravimo suho mešanico: moko, pecilni prašek in začimbe stresemo v posodico in premešamo.

4. V posodo kuhinjskega robota ubijemo jajca in sladkor. Stepamo tako dolgo, da zmes pobledi in trojno naraste.

5. Med srednje močnim stepanjem po žlicah dodamo bučni pire. Ko je zmes homogena, ročno primešamo še suho mešanico.

6. Prelijemo na pekač in enakomerno tanko razporedimo.

7. Pečemo približno 13 minut.

8. Kuhinjsko krpo posujemo s sladkorjem v prahu, nanjo obrnemo vroč biskvit in odstranimo papir. Zvijemo po krajši stranici skupaj s krpo. Počakamo, da se ohladi.

9. Naredimo kremo: kremni sirček malce stepemo s sladkorjem in vaniljo, da se zmehča. Nato med stepanjem po­stopoma, v štirih korakih, prilijemo sladko smetano. Stepamo do čvrstega.

10. Biskvit razvijemo in ga enakomerno premažemo s kremo. Po vsej površini posujemo rozine. Vse skupaj spet zvijemo in ovijemo s prozorno folijo. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se lepo ohladi in učvrsti.

11. Preden ponudimo, odrežemo krajca, da je rulada lepša, in posujemo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: Domači prijatelj po receptu Lee Grom

Fotografija: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana