Bučne palačinke, polnjene z gobami
Odpri galerijo
A+ A-
Vse skupaj je precej simpl – bučne palačinke, napolnjene s sočnim nadevom iz gob, čez pa prelita omaka mornay z ementalcem in parmezanom.
Sestavine
Za 6–7 palačink, ki so lahko glavna jed ali priloga.
- 180 g bučnega pireja
- 1 jajce
- 110 ml mleka
- 70 g bele pšenične moke
- 2 ščepa soli
Nadev
- 500 g poljubnih svežih gob, 3 stroki česna
- 2 žlici masla
- šopek svežega peteršilja
- 3 žlice sladke smetane za kuhanje
- pol žličke timijana, sol, poper
Omaka mornay
- 30 g masla
- 30 g moke
- 400 ml toplega mleka
- 60 g ementalca
- 30 g parmezana
- sol
- muškatni orešček
Priprava
- Vse sestavine za palačinke preprosto fino zmešamo s paličnim mešalnikom.
- Na srednje močan ogenj pristavimo ponev in jo dobro segrejemo.
- Vanjo kanemo nekaj kapljic olja in prenesemo tri žlice zmesi, ki jo s hrbtno stranjo žlice razmažemo v krog. Palačinko pečemo, da se zgornja plast posuši, nakar jo obrnemo in pečemo še približno pol minute.
- Omaka: najprej pripravimo bešamel. V kozico položimo maslo in ga segrevamo na srednje močnem ognju. Čim se raztopi, dodamo moko. Z metlico mešamo približno 2 minuti – toliko, da se mehurčki počasi poležejo. Med nenehnim mešanjem v kozico počasi vlivamo toplo mleko. V omako nastrgamo za ščepec muškatnega oreščka in jo med rednim mešanjem kuhamo, da se zgosti – približno 5–10 minut. Ogenj zmanjšamo, v bešamel pa vmešamo naribana sira. Če je pregosto, prilijemo še malo mleka.
- Nadev: gobe narežemo na tanke rezine.
- Široko ponev pristavimo na ogenj in v njej raztopimo maslo.
- Dodamo sesekljan česen in popražimo, da zadiši.
- V ponev stresemo gobice in jih zasujemo s timijanom in poštenim ščepcem soli.
- Ogenj povečamo in pražimo, da se gobe popečejo, voda iz njih pa povre.
- Ponev odstavimo in primešamo smetano in sesekljan peteršilj.
- Solimo in popramo po okusu.
- Postrežba: palačinke premažemo z gobovim nadevom in zvijemo, vse skupaj pa prelijemo z bogato omako.
Priporočamo še: Skrivnost, da bodo palačinke vedno perfektno uspele
Datum Objave: 26.10.2024 ob 07:10