Odprta Kuhinja

Bučne palačinke, polnjene z gobami

Bučne palačinke, polnjene z gobami (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Vse skupaj je precej simpl – bučne palačinke, napolnjene s sočnim nadevom iz gob, čez pa prelita omaka mornay z ementalcem in parmezanom.

Sestavine

Za 6–7 palačink, ki so lahko glavna jed ali priloga.

  • 180 g bučnega pireja
  • 1 jajce
  • 110 ml mleka
  • 70 g bele pšenične moke
  • 2 ščepa soli

Nadev

  • 500 g poljubnih svežih gob, 3 stroki česna
  • 2 žlici masla
  • šopek svežega peteršilja
  • 3 žlice sladke smetane za kuhanje
  • pol žličke timijana, sol, poper

Omaka mornay

  • 30 g masla
  • 30 g moke
  • 400 ml toplega mleka
  • 60 g ementalca
  • 30 g parmezana
  • sol
  • muškatni orešček

Priprava

  1. Vse sestavine za palačinke preprosto fino zmešamo s paličnim mešalnikom.
  2. Na srednje močan ogenj pristavimo ponev in jo dobro segrejemo.
  3. Vanjo kanemo nekaj kapljic olja in prenesemo tri žlice zmesi, ki jo s hrbtno stranjo žlice razmažemo v krog. Palačinko pečemo, da se zgornja plast posuši, nakar jo obrnemo in pečemo še približno pol minute.
  4. Omaka: najprej pripravimo bešamel. V kozico položimo maslo in ga segrevamo na srednje močnem ognju. Čim se raztopi, dodamo moko. Z metlico mešamo približno 2 minuti – toliko, da se mehurčki počasi poležejo. Med nenehnim mešanjem v kozico počasi vlivamo toplo mleko. V omako nastrgamo za ščepec muškatnega oreščka in jo med rednim mešanjem kuhamo, da se zgosti – približno 5–10 minut. Ogenj zmanjšamo, v bešamel pa vmešamo naribana sira. Če je pregosto, prilijemo še malo mleka.
  5. Nadev: gobe narežemo na tanke rezine.
  6. Široko ponev pristavimo na ogenj in v njej raztopimo maslo.
  7. Dodamo sesekljan česen in popražimo, da zadiši.
  8. V ponev stresemo gobice in jih zasujemo s timijanom in poštenim ščepcem soli.
  9. Ogenj povečamo in pražimo, da se gobe popečejo, voda iz njih pa povre.
  10. Ponev odstavimo in primešamo smetano in sesekljan peteršilj.
  11. Solimo in popramo po okusu.
  12. Postrežba: palačinke premažemo z gobovim nadevom in zvijemo, vse skupaj pa prelijemo z bogato omako.

Omaka mornay (Foto: Midva kuhava)
Omaka mornay (Foto: Midva kuhava)

Priporočamo še: Skrivnost, da bodo palačinke vedno perfektno uspele

Datum Objave: 26.10.2024 ob 07:10

Več iz te teme:

palačinkebučegobeglavna jedpriloga

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.