Odprta Kuhinja

Čas za bezgove jagode: vsa pravila uporabe in ideje za shranke

Z marmelado premažemo testo za galeto, preden ga obložimo s svežim sadjem. (Foto: Tynza/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Bezgovih jagod ne uživamo svežih, temveč iz njih pripravimo odlične, okusne in zdravilne shranke za zimo, ki jih namažemo na kruh.


Še pred dvema mesecema smo nabirali smetanasto bela, čipkasta bezgova socvetja, ki smo jih cvrli v pivskem testu ali iz njih pripravljali sirup in šabeso. Zdaj pa so dozorele temno rdeče, skoraj črne jagode, ki so prav tako uporabne v tradicionalni kuhinji, pa tudi v ljudskem zdravilstvu. Plodove nabiramo v grozdih in jih pred uporabo osmukamo. Za sveže, pa četudi so povsem dozoreli, bi težko rekli, da so okusni, še več, so celo neužitni, njihovo zaužitje pa lahko povzroči prebavne težave. Povsem drugače je, ko jih toplotno obdelamo, torej prekuhamo, v tem primeru pridejo do izraza njihove zdravilne lastnosti, so namreč bogat vir vitaminov A, B, B1, B2 in C in antioksidantov. Bezgove jagode, predelane v sok, sadne omake, marmelado ali žele, so izjemno okusne, pozimi pa so hkrati podpora organizmu za dvig odpornosti. Lahko skuhamo tudi cele in jih ponudimo kot prilogo, pomembno je le, da niso surove. V zdravilne namene zrele bezgove jagode sušimo in iz njih pripravimo topel napitek oziroma čaj.
Priporočamo: Bezgove jagode: kako jih uporabiti, da so zdravilne in ne strupene

Pravila uporabe


Postopki za predelavo, ne glede na to, ali kuhamo marmelado ali sirup, so podobni, praviloma pa bezgu dodajamo sladkor in kislino. Uporabimo lahko citronko, pa tudi limone, kis ali celo vino.

Jagode osmukamo s stebel, ki so strupena, jih očistimo in operemo.

Kuhamo lahko cele, zmečkane ali spasirane, za sokove in sirupe dodajamo vodo. Čas kuhanja je odvisen od tega, kako gosto jed oziroma napitek želimo. Dlje se kuha, bolj bo gosto.

Z marmelado premažemo testo za galeto, preden ga obložimo s svežim sadjem. (Foto: Tynza/Getty Images)
Z marmelado premažemo testo za galeto, preden ga obložimo s svežim sadjem. (Foto: Tynza/Getty Images)

Sirup


Osnovni recept za sirup pravi, da v liter vode stresemo 50 dekagramov očiščenih zmečkanih bezgovih jagod, premešamo in pustimo stati 24 ur. Potem precedimo, v tekočino stresemo kilogram sladkorja in na majhnem ognju kuhamo od pol ure do uro, odvisno, kako gost sirup želimo. Sirup ohladimo in primešamo še vrečko citronke. Prilagajamo lahko tudi količino sladkorja.

Marmelada


Nekoliko drugačen je postopek priprave marmelade. Zrele jagode spasiramo in pri tem ločimo lupine. V dobljeno kašo zmešamo sladkor, pol kilograma na kilogram plodov, in naribano lupino ene limone. Premešamo, dodamo še na rezine narezano limono in postavimo v hladilnik čez noč. Potem zmes na majhnem ognju kuhamo slabo uro, vmes večkrat premešamo. Preden marmelado nalijemo v kozarce, odstranimo koščke limone.

Nabiramo jih avgusta in septembra. (Foto: Hjbc/Getty Images)
Nabiramo jih avgusta in septembra. (Foto: Hjbc/Getty Images)

Terjak: močno koncentriran sok zrelih jagod


Terjak ponekod pripravljajo s sladkorjem, drugje brez. Pomembno je, da ga kuhamo zelo počasi in tako dolgo, da postane lepljiv in gost, a obenem dovolj tekoč, da ga lahko zlijemo v stekleničke. Uporabljamo ga v zdravilstvu in prehrani. Ko začutimo, da se nas loteva slabo počutje, žličko terjaka raztopimo v vroči oziroma topli vodi in popijemo kot čaj. Z njim naj bi tudi uspešno premagali alkoholnega mačka ali vsaj ublažili simptome. V kuhinji ga uporabljamo podobno kot marmelado. Imeniten je na primer kot nadev za raznovrstne polnjene piškote ali rogljičke.

Za 4 osebe.

  • 2 litra svežih očiščenih bezgovih jagod

  • 0,5 kg sladkorja


Bezgove jagode spasiramo, lupine zavržemo, sok pa zlijemo v lonec. Dodamo sladkor, premešamo in zavremo. Na majhnem ognju kuhamo vsaj dve uri, vmes večkrat premešamo. Ko je terjak primerno gost, ga še vročega nalijemo v majhne steklene kozarce in jih dobro zapremo. Kozarčke postavimo na glavo na krpo ali brisačo in jih pokrijemo ter pustimo, da se počasi ohladijo.
Mogoče vas zanima: Jedi s koruzo, brez katerih ni avgusta

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Nikolay_donetsk/Getty Images
Deloindom.si: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavrzite
Datum Objave: 8.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

marmelademarmeladabezgove jagodesirup iz bezgovih jagodterjak

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja