Čas za bezgove jagode: vsa pravila uporabe in ideje za shranke

Odpri galerijo
A+ A-
Bezgovih jagod ne uživamo svežih, temveč iz njih pripravimo odlične, okusne in zdravilne shranke za zimo, ki jih namažemo na kruh.
Priporočamo: Bezgove jagode: kako jih uporabiti, da so zdravilne in ne strupene
Pravila uporabe
Postopki za predelavo, ne glede na to, ali kuhamo marmelado ali sirup, so podobni, praviloma pa bezgu dodajamo sladkor in kislino. Uporabimo lahko citronko, pa tudi limone, kis ali celo vino.
Jagode osmukamo s stebel, ki so strupena, jih očistimo in operemo.
Kuhamo lahko cele, zmečkane ali spasirane, za sokove in sirupe dodajamo vodo. Čas kuhanja je odvisen od tega, kako gosto jed oziroma napitek želimo. Dlje se kuha, bolj bo gosto.

Z marmelado premažemo testo za galeto, preden ga obložimo s svežim sadjem. (Foto: Tynza/Getty Images)
Sirup
Osnovni recept za sirup pravi, da v liter vode stresemo 50 dekagramov očiščenih zmečkanih bezgovih jagod, premešamo in pustimo stati 24 ur. Potem precedimo, v tekočino stresemo kilogram sladkorja in na majhnem ognju kuhamo od pol ure do uro, odvisno, kako gost sirup želimo. Sirup ohladimo in primešamo še vrečko citronke. Prilagajamo lahko tudi količino sladkorja.
Marmelada
Nekoliko drugačen je postopek priprave marmelade. Zrele jagode spasiramo in pri tem ločimo lupine. V dobljeno kašo zmešamo sladkor, pol kilograma na kilogram plodov, in naribano lupino ene limone. Premešamo, dodamo še na rezine narezano limono in postavimo v hladilnik čez noč. Potem zmes na majhnem ognju kuhamo slabo uro, vmes večkrat premešamo. Preden marmelado nalijemo v kozarce, odstranimo koščke limone.

Nabiramo jih avgusta in septembra. (Foto: Hjbc/Getty Images)
Terjak: močno koncentriran sok zrelih jagod
Terjak ponekod pripravljajo s sladkorjem, drugje brez. Pomembno je, da ga kuhamo zelo počasi in tako dolgo, da postane lepljiv in gost, a obenem dovolj tekoč, da ga lahko zlijemo v stekleničke. Uporabljamo ga v zdravilstvu in prehrani. Ko začutimo, da se nas loteva slabo počutje, žličko terjaka raztopimo v vroči oziroma topli vodi in popijemo kot čaj. Z njim naj bi tudi uspešno premagali alkoholnega mačka ali vsaj ublažili simptome. V kuhinji ga uporabljamo podobno kot marmelado. Imeniten je na primer kot nadev za raznovrstne polnjene piškote ali rogljičke.
Za 4 osebe.
- 2 litra svežih očiščenih bezgovih jagod
- 0,5 kg sladkorja
Bezgove jagode spasiramo, lupine zavržemo, sok pa zlijemo v lonec. Dodamo sladkor, premešamo in zavremo. Na majhnem ognju kuhamo vsaj dve uri, vmes večkrat premešamo. Ko je terjak primerno gost, ga še vročega nalijemo v majhne steklene kozarce in jih dobro zapremo. Kozarčke postavimo na glavo na krpo ali brisačo in jih pokrijemo ter pustimo, da se počasi ohladijo.
Mogoče vas zanima: Jedi s koruzo, brez katerih ni avgusta
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Nikolay_donetsk/Getty Images
Deloindom.si: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavrzite
Datum Objave: 8.8.2023 ob 07:08