Kaša: kako dolgo kuhamo posamezne vrste

Kaša je imela pomembno vlogo v slovenski tradicionalni kuhinji, pogosto po njej segajo tudi sodobni kuharji in kuharice.

Žitarice in psevdožitarice so v vsakdanji prehrani izjemno pomembne, saj so vir številnih za zdravje ključnih snovi, predvsem ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin pa tudi beljakovin, mineralov in vitaminov. Uživamo jih v različnih oblikah, v zrnju ali predelane v kašo, kosmiče in moko. Tokrat podrobneje poglejmo kašo, po posebnem postopku predelana zrna, če smo bolj natančni: kaša je oluščeno zrno. Po različnih slovenskih pokrajinah so tradicionalno uporabljali različne vrste kaše, kar je pač tam raslo, denimo na Dolenjskem pod imenom kaša razumejo ješprenj, na Štajerskem pa ajdo. Seveda ne moremo mimo prosene, ki jo najpogosteje uživamo za zajtrk, in to sladko, dodajamo ji suho sadje in oreške, naštete vrste pa so tudi najbolj zastopane v naši kuhinji. Sicer poznamo in lahko kupimo tudi kašo iz drugih žit, na primer pšenično in pirino.

Namakanje, kuhanje, spiranje

Vse vrste kaš pripravljamo podobno, kuhamo jih v večji količini vode, lahko tudi mleka, odvisno, kakšno jed pripravljamo.

Prosena in ajdova kaša sta gotovi v 15–20 minutah.

Pirina, pšenična in ječmenova bi se kuhale tudi več ur, zato jih poprej namakamo v hladni vodi. Najbolje jih je v vodi pustiti čez noč, ko se zmehčajo in nabreknejo, bodo pripravljene prej kot v eni uri. Po namakanju vodo odlijemo in jo kuhamo v sveži, prej pa jo praviloma speremo pod tekočo vodo. To je zlasti pomembno pri proseni kaši, saj ji s tem odstranimo snovi v ovojnici, ki povzročajo grenkobo.

Ker smo lahko v dilemi, ali je kaša prašna in umazana, jo mnogi spirajo prav iz tega razloga.

Opozoriti velja na še eno podrobnost: pri nakupu bodimo pozorni, ali je kaša že toplotno obdelana, zlasti ajdova, to piše na embalaži. Instantna ajdova kaša hitro razpade, zato res pazimo, da je ne razkuhamo. Toplotno neobdelana se kuha dlje in ohrani čvrstost in obliko.

Kašo uporabljamo za pripravo raznovrstnih jedi, dodajamo jo enolončnicam in juham, imenitna je v prilogah, pripravimo jo podobno kot rižoto, za kar se je med sodobnimi kuharji in kuharicami prijelo ime kašota. Sicer jo lahko preprosto skuhamo v slani vodi, odcedimo in splaknemo ter stresemo v izbrano jed.

Tako si jo lahko skuhamo tudi za zalogo, saj bo v hladilniku, v dobro zaprti posodi, ohranila svežino nekaj dni.

Osnova za kuhanje kaše, če hočemo, da popije vso tekočino, je ena enota kaše in dve vode, a jo je bolje dolivati sproti.

Priporočamo še: Mleto meso: kaj narediti, da bo bolj sočno

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: minadezhda/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana