Klasike z Yasko: najboljši recept za burger

Burger je res klasika in ena najbolj priljubljenih poletnih jedi za sproščena druženja, prav taka, kot nam poleti najbolj ustreza. Razširjen je po vsem svetu, njegova priprava pa je na prvi pogled smešno lahka in hitra – vendar je treba upoštevati nekaj podrobnosti, če si želimo sočen burger, ki je z vsakim grižljajem popoln užitek!

Vsi smo pokusili že marsikatero zanimivo kombinacijo, vendar se sama še vedno najraje zatečem h klasiki, burgerju, ki je pravzaprav sestavljen iz zelo preprostih sestavin in prav zato preprosto najboljši. Seveda pa ne gre, da svoji različici »ultra favorite« burgerja ne bi dodala malček »našega« pridiha v obliki fino zapečene hrustljave kraške pancete in rdečega ptujskega luka. A pozor! Ne pozabimo na večjo količino papirnatih serviet, saj je ta burger res polnega okusa in tako sočen, da jih bomo potrebovali kar nekaj.

Aktualno: Jagodni džem: tako dober, da ga boste pojedli kar z žlico

Tokrat sem vse trike in namige po­iskala pri Američanih. Najbolj priznane ameriške burger restavracije ne skrivajo svojih receptur, ampak jih množično delijo, nekatere izdajajo tudi kuharice. Ob poplavi informacij sem poskušala izbrati res tiste najbolj koristne, da bodo naši domači burgerji čisto zadovoljstvo za brbončice! Osredotočam pa se na meso in dodatke. Tule bo sestavin za štiri burgerje.

Kakšno meso je najbolj primerno za burger?

Obvezno sveže mleto goveje meso z okrog 20 % maščobe, ki je vezno tkivo in poskrbi, da meso ostane skupaj in se ne drobi, je sočno in boljšega okusa. Mesarja prosimo, da nam zmelje kos plečeta in malo ledvenega dela za še boljši okus, dodamo lahko tudi slanino ali druge oblike maščob. Če uporabimo res sveže in kakovostno meso, sploh ni potrebe po veliko dodatkih, saj je bistvo burgerja prav meso, ki mora biti sočno in mehko oziroma »rahlo«.

Začimbe

Pravilno začinjeno meso je ključ do okusnega burgerja, zato ne skoparimo s soljo in poprom. Meso lahko še dodatno obogatimo za raznimi začimbami, pikantnimi omakami, kot so čilijeva ali worcestrska, nasekljana čebula ali česen, lahko uporabimo celo redukcijo iz rdečega vina, ki da burgerju ne samo več okusa in sočno­sti, ampak tudi lepo barvo. Vendar dodajamo res zelo previdno, saj delamo burgerje in ne polpetov ali mesne štruce.

Oblikovanje mesa

Pozorni moramo biti, da polpeti niso pretanki ali predebeli, saj se tako meso lahko izsuši ali pa se zgodi, da je v notranjosti preveč surovo. Idealna debelina je približno 2 cm, ponavadi se za en polpet uporabi 200 g mesa. Tega pri oblikovanju ne smemo preveč stiskati, ampak ga z vlažnimi rokami na hitro oblikujemo, da ohranimo rahlost in sočnost. Zelo pomembno je tudi, da nazadnje na vrhu oziroma na sredini surovega burgerja s prstom ali žličko naredimo 1 cm globoko vdolbinico, ki bo pri peki izginila, hkrati pa preprečila, da bi se meso izbočilo, saj se pri peki meso skrči in potegne proti sredini. Tako dobimo lepo ravne oziroma ploščate burgerje, ki nam pri oblaganju z dodatki ne delajo težav s stabilnostjo oziroma »ravnotežjem«.

Namig, kako burger ne bo le oblikovan, ampak lično oblikovan

Velja pravilo, da naj bi bila meso in bombetka enakega premera, saj tako dosežemo, da z vsakim grižljajem občutimo enak popoln užitek. Zato mora biti surov polpet malček širši od bombetke, saj moramo upoštevati, da se meso pri peki nekoliko skrči.

Trik oziroma pomemben korak pred peko

Druge vrste mesa pred peko zahtevajo sobno temperaturo, pri burgerju pa je ravno obratno – meso mora biti mora hladno. V hladilniku ga hranimo vse do peke, lahko pa ga za kratek čas postavimo tudi v zamrzovalnik. Tako bodo pečeni burgerji ohranili lepo obliko in sočnost.

Peka

Burgerje največkrat pečemo na žaru ali v ponvi. Vsekakor je zelo pomembno, da meso obrnemo le enkrat, šele takrat, ko se ne prijemlje več površine, na kateri ga pečemo, sicer počakamo še minutko in nato ga spet poskusimo obrniti. Nikoli pa mesa z lopatko ne pritiskamo, saj tako meso izgubi sokove in se zmanjša njegova sočnost.

Pečemo na srednje visoki temperaturi, na žaru z zaprtim pokrovom, in sicer nekje 3–5 minut na vsaki strani za srednje pečeno meso. Če jih pripravljamo v ponvi (najbolje litoželezni), naj bo vroča, pečemo na srednje močnem ognju prav tako 3–5 minut na vsaki strani. Uporabimo lahko tudi kuhinjski termometer in preverimo temperaturo v sredini mesa, ki mora za srednje pečeno meso (»medium«) pokazati okoli 62 stopinj, za prepečeno meso (»well done«) pa okoli 72 stopinj.

Tudi burger potrebuje počitek

Pečen burger (lahko pokrit z alufolijo) pustimo počivati na mrežici okoli 10 minut, saj se v tem času nadaljuje proces kuhanja, sokovi se porazdelijo po mesu in poskrbijo za popolno sočnost.

Kaj sestavlja celo sliko dobrega burgerja?

Recept za klasični burger je v osnovi zelo preprost. Burger je poleg mesa sestavljen iz dodatkov, ki ga osvežijo, iz omak, ki ga naredijo še bolj fino sočnega, iz topljenega sira, ki poskrbi za kremnost. Ter seveda bombetke, ki zajame vse skupaj v celoto.

Bombetke

Najboljše so domače, sveže pripravljene. Vendar včasih za to preprosto nimamo časa ali volje, kajti burger potem postane zares projekt. Kadar se odločimo, brez slabe vesti uporabimo kupljene bombetke. Najboljše so tiste, ki so pripravljene s sezamom, krompirjevim testom ali pa brioš bombetke. Vendar lahko tudi kupljene z majhnim trikom pripravimo kot ravno sveže pečene, in sicer tako, da jih prerežemo na pol, premažemo z maslom ter jih na rahlo popečemo po prerezanih straneh, da postanejo tople in mehke.

Recepti za bombetke:
Razpokane burger bombetke, ki vedno poskrbijo za presenečenje na mizi
Bombetke z lanenimi semeni, ki jih boste oboževali
Rahle bombetke z zelišči
Domače bombetke za burgerje

In kako pravilno sestavimo vse sestavine skupaj, da bo naš burger stal lepo pokonci in bo zelenjava ostala lepo sveža in hrustljava ter bombetka sočna in ne razmočena?!

Velja pravilo, kako pravilno sestaviti burger, da bo kar se da popoln tako na ugriz kot na pogled. Priporočeno je, da najprej prerezano bombetko premažemo z izbrano omako po obeh delih, nato spodnji del bombetke obložimo s solato, paradižnikom, rdečo čebulo ali še kakšnim drugim dodatkom, nato dodamo vroče meso s stopljenim sirom, popečeno slanino oziroma panceto in na koncu vse pokrijemo še s premazanim zgornjim delom bombetke, ki je kot nekakšno lepilo in poskrbi, da hamburger lepo stoji skupaj.

Recept za burger

  • 800 g mletega govejega mesa (pleče – 550 g, ledja – 250 g, vsebnost maščob pribl. 20 %)
  • 2 žlički soli oziroma po okusu
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra oziroma po okusu

Drugo

  • 4 bombetke za burger
  • maslo
  • rezine sira čedar, gavda ali ementalec
  • rezine paradižnika, debele 1 cm
  • manjša glava krhke solate, natrgana na liste
  • srednje velika rdeča čebula
  • kraška panceta (nekaj rezin na burger)

Priprava

1. Pripravimo bombetke, vse druge dodatke narežemo na rezine, pripravimo omake.

2. Rezine kraške pancete popečemo do hrustljavosti in jih odložimo na papirnato servieto.

3. Bombetke prerežemo na pol ter jih po prerezani strani na tanko premažemo z maslom.

4. Če pečemo na žaru, ga segrejemo na srednje visoko temperaturo.

5. Iz hladilnika vzamemo meso, ga v posodi razdelimo na 4 enake dele (po 200 g) in oblikujemo v 2 cm debele polpete, ki naj bodo malo širši od bombetk. Pri tem ne pozabimo na sredini mesa narediti vdolbinice.

6. Oblikovane burgerje oziroma polpete solimo in popramo.

7. Na primerno ogreti plošči oziroma v ponvi, ki jo segrejemo na srednje močnem ognju, jih pečemo približno 3–5 minut na vsaki strani za srednje pečeno meso oziroma 8–10 minut za dobro pečeno meso, meni pa so najboljši pečeni 6 minut na vsaki strani (»meduim well«).

8. Minuto ali dve preden je burger pečen, ga pokrijemo z rezino sira, da se ima čas primerno stopiti (burgerje lahko pokrijemo).

9. Pečene burgerje pustimo počivati na mrežici in medtem na hitro popečemo še namazane bombetke.

10. Popečene bombetke po obeh prerezanih straneh premažemo z želeno omako, spodnjo polovico obložimo s pripravljenimi dodatki (solata, paradižnik, rdeča čebula, nato dodamo meso s sirom in hrustljavo panceto) ter pokrijemo z zgornjim delom bombetke in tako sestavimo slasten burger.

Dodatki: krhka in hrustljava solata, paradižnik, rdeča čebula, vložene kisle kumarice, avokado, gobe, slanina …
Siri: kravji siri, ki se lepo topijo, kot so čedar, gavda, ementalec …
Preproste in priljubljene omake:
Nekaj žlic majoneze + žlica kečapa
Nekaj žlic majoneze + žlica (dijonske) gorčice
Nekaj žlic majoneze + žlica sladke BBQ-omake
Ste vedeli?! Od kod pravzaprav izhaja ime hamburger? Ali besedi hamburger oziroma burger pomenita eno in isto?
Ime hamburger izvira iz severnonemškega pristaniškega mesta Hamburg, in sicer iz specialitete hamburški zrezek, katerega osnova je mleto goveje meso. Tega so nemški izseljenci v 19. stoletju prinesli v ZDA, kjer se je pozneje iz njega rodil hamburger.
Hamburger je vrsta burgerja, gre pa samo za burger z mesom. Burger je torej širši pojem in zajema tudi burgerje brez mesa, kot na primer: ribji burger (»fish burger«), zelenjavni burger (»veggie burger«) itd.
Deloindom.si: Genialen trik, kako poskrbeti za rastline, medtem ko ste na dopustu
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana