Odprta Kuhinja

Kremna juha iz paprike

Odpri galerijo
A+   A-
S hrustljavim česnom - preprosto in neverjetno poživljajoče.


Sestavine


- 300–400 g dolge rdeče paprike kozji rog
- sol, poper
- deviško oljčno olje
- 100 g masla
- 7 dl vode ali zelenjavne jušne osnove
- 4–5 strokov česna
- maščoba za cvrtje

Priprava


1. Paprike pečemo 15 minut v pečici pri 250 stopinjah, da koža počrni. V pokriti posodi jih ohladimo do mlačnega, olupimo in odstranimo semena. Sok, ki je nastal pri peki, precedimo in uporabimo v juhi.

2. Tako pripravljene paprike zmeljemo v mešalniku. Dodamo maslo, sol, poper, počasi vmešamo oljčno olje. Dolijemo vodo ali jušno osnovo.

3. V manjši posodici segrejemo olje za cvrtje in vanj potopimo na tanke ploščice narezan česen. Ocvremo ga do zlatega in nato posušimo na papirnati brisači. Zatem ga postavimo na vroč zrak iz odprte pečice pri 100–120 stopinjah.

4. Juho postrežemo toplo ali hladno. Ocvrt česen než­no položimo na sredo juhe na krožniku, potresemo s svežimi semeni koriandra in sesekljanim svežim peteršiljem.
Namig: Da vas ne zmedemo: to je tista paprika, ki jo kupite, kadar jo želite peči. Nekateri ji rečejo špicpaprika.

Fotografija: Getty Images (slika je simbolična)
Preberite še: Čufti s krompirjevim pirejem
Datum Objave: 27.8.2019 ob 11:08

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhapaprikačesen

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.