Krompirjev golaž po mediteransko

Tokrat smo krompirjev golaž prilagodili poletnim okusom.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– 4 zajemalke golaža, govejega ali iz svinjine (od prejšnjega dne)
– 4 krompirji, 2 korenčka, večja bučka
– 2 papriki, 2 paradižnika
– 5 izkoščičenih oljk, sol, poper, timijan

Priporočamo: 9 koristnih o paradižniku, ki si jih je dobro zapomniti

Priprava

1. V velik lonec zlijemo pripravljen golaž prejšnjega dne.

2. Krompir olupimo in narežemo na kocke, stresemo h golažu in prilijemo toliko vode, da je krompir ves pokrit. Pristavimo in kuhamo 5 minut.

3. Medtem očistimo in narežemo korenje, bučko in papriko na manjše kose ali kocke. Vso zelenjavo stresemo v lonec h krompirju in mesu, po potrebi dolijemo vodo in počakamo, da voda znova zavre. Pokrito kuhamo 10–15 minut, da se krompir zmehča.

4. Paradižnik narežemo na kocke.

5. Nazadnje v juho dodamo paradižnik, znova zavremo,nato še na rezine narezane oljke, preverimo okus in dosolimo, če je treba, in ponudimo s kruhom. Za posladek naj bodo dušena jabolka s stepeno sladko smetano.

Različica: Je bil včerajšnji golaž tako okusen, da ga ni nič ostalo za danes? Nič zato. Uporabite 0,5 kg mletega mesa in ga na hitro popražite. Dodajte korenje, pražite naprej, nato dodajte vse preostale sestavine po receptu.
Ali ste vedeli: Goveje meso je bogato z železom, ki je gradnik molekule hemoglobin. Ta prenaša kisik do mitohondrijev v celicah, s tem je omogočena tvorba energijsko bogatih molekul ATP. Procesu pravimo dihalna veriga in je ključen proces, da sploh delujemo. Pomanjkanje železa se kaže v utrujenosti, zaspanosti, imunski oslabelosti…
Preberite še: Odlične bučke v kisu

Naslovna fotografija: Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana