Odprta Kuhinja

Najboljši način, da porabimo češnjeve paradižnike

Odpri galerijo
A+   A-
Ste opazili, kako pogosto češnjevci začnejo ostajati? Velike mesnate paradižnike predelamo, teh malih pa se počasi tudi naveličamo ...


Ta shranek nam je bil všeč, ker krepki okus še poudari, v kozarček pravzaprav skoncentrira vse najboljše, kar pričakujemo od te plodovke. Čisto malo je potrebno in na krožniku bo znova vroče poletje.

Pečeni češnjevci v olju  • 4 pesti češnjevih paradižnikov (po možnost različnih barv)

  • 3 vejice svežega timijana

  • približno 1,8 dl dobrega oljčnega olja

  • 6–8 listov bazilike

  • 3–4 stroki česna

  • pol žličke soli, črni poper


Priprava


1. Pečico vključimo na 100 stopinj.

2. Paradižnike operemo in jih razporedimo na veliki pekač iz pečice. Dodamo natrgan timijan in baziliko ter strt česen, pokapamo s približno tremi žlicami oljčnega olja, premešamo, da se vsi paradižnički namastijo, dodamo še sol in poper. Vse skupaj potisnemo v pečico.

3. Na nizki temperaturi pečemo približno dve uri in pol, toliko, da se paradižniki začnejo sušiti kot rozine, še vedno pa so sočni. Pokusimo, po potrebi dodamo sol in poper po okusu.

4. Pol ure preden so pečeni, se ukvarjamo s kozarci: pripravimo jih toliko, da po volumnu približno ustrezajo volumnu paradižnikov, ki smo jih uporabili. Temeljito jih operemo in steriliziramo v pečici na 100 stopinjah, najmanj 10 minut. Pokrovčke očistimo z alkoholom.

5. Ko so paradižniki pečeni, jih preložimo v sterilne kozarčke in zalijemo z oljčnim oljem; izberemo najboljše med tistimi, ki nam jih dopušča proračun. Zelišča in česen lahko odstranimo, če se bojimo, da bo okus prevladal. Paradižniki morajo biti v celoti pod gladino olja, nekajkrat potrkamo z njimi ob mizo, da izplavajo ujeti mehurčki zraka.

6. Ohlajene kozarčke hranimo v hladilniku.
Priporočamo tudi: To pa je presenečenje: preden kumare uporabite v solati, z njimi naredite to

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 25.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

paradižnikvlaganjeoljčno oljeshrankičešnjevci

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja