Odprta Kuhinja

Nova spletna obsesija: Džintonik krofi

Fotografija: iuliia_n/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav nas do pustne sobote loči še nekaj dni, iz slovenskih kuhinj že kar nekaj časa diši po cvrtju.


Obsesija s krofi se kar ne konča. Pravzaprav naj bi se začela šele to soboto, ko bodo pustne šeme začele odganjati zimo, a kot opažamo v našem uredništvu, naši bralci cvrete že kar lep čas. Pretekli teden so vas popolnoma prevzele miške iz dveh sestavin, ki smo jih seveda preizkusili tudi mi. Tokrat pa smo za vas pripravili nov recept, za katerega sumimo, da zna pritegniti vašo pozornost.

Seveda ne gre za nič drugega kot za pustno sladico, a današnji recept bomo nadgradili z zanimivim tvistom. Uporabite ga lahko v kombinaciji z zgornjimi miškami ali pa vašo najljubšo različico krofov. Namesto da bi slednje napolnili z marmelado, vaniljevo kremo ali čokolado, jih bomo obogatili s prelivom. Prav ste uganili, spodaj serviramo recept za slasten preliv z dvema sestavinama, ki vas sicer navadno zanimata poleti. A tudi v času pustnega rajanja bi se podal džintonik, se strinjate?

Če svojega recepta za krofe še nimate izbranega, lahko preizkusite tega, ki je nadvse ljub nam. Napotke za preliv pa preverite spodaj. Potrebujete le štiri sestavine in pičlih nekaj minut za pripravo.

Sestavine



  • 10 žlic sladkorja v prahu

  • 4 žlice džina

  • 2 žlici tonika

  • 4 žlice limonovega soka

  • limonova lupinica


Priprava


1. Vse sestavine zmešamo v skodelici. Priporočamo, da uporabite mikser, da bo tekstura zmesi postala res enotna in svilnato gladka, hkrati pa gosta in lepljiva.

2. Doma pečene krofe postavimo na rešetko, da se ohladijo. Ko so popolnoma hladni, na vrh vsakega namažemo žlico glazure in počakamo, da se nekoliko strdi.


Ginotonikovo polnilo


Če se uvrščate med zarez goreče oboževalce tega poletnega koktejla, pa lahko stopite še korak dlje. Na portalu Food52 smo našli še recept za gintonikovo polnilo. Tako bodo krofi še posebej slastni, saj jih bomo napolnili s svežo, limonovo kremo, ki smo ji primešali malenkost gina. Seveda prilagamo tudi recept.

Sestavine



  • 250ml mleka

  • 60g sladkorja

  • 25g koruzne moke

  • 60g rumenjakov

  • sok limete

  • 25g masla

  • 1 žlica gina

  • 200g sladkorja v prahu


Priprava


1. V srednji posodi zmešajte sladkor in koruzni škrob ter dodajte rumenjake. Mešajte le toliko, da se sladkor združi, nato dodajte limonin sok.

2. Zavrite mleko in ga tretjino zmešajte v jajčno zmes, da se ta razredči. Vmešajte še preostalo mleko in zmes vrnite nazaj v posodo. Kuhajte na srednjem ognju in neprestano mešajte.

3. Ko se krema začne zgostiti, jo odstranite z ognja in vanjo vmešajte maslo, dokler ne postane gladka. Dodajte gin in premešajte. Kremo prelijte v skledo in jo prekrijte s folijo, ki se dotika površine kreme, da se ne naredi takoimenovana koža. Postavite kremo v hladilnik in pustite, da se popolnoma ohladi.

4. Ko so krofi pečeni, jih pustite, da se ohladijo in nato s pomočjo zobotrebca ali paličice za nabodala na dnu naredite luknje. Kremo prelijte v vrečko za brizganje in z njo napolnite luknje v krofih.
Preberite še: To so lokacije, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Fotografija: iuliia_n/Getty Images
Datum Objave: 17.2.2023 ob 07:02

Več iz te teme:

krofigintonik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.