Odprta Kuhinja

Odličen in zdravilen čemažev pesto z indijskimi oreščki

ni podpisa
Odpri galerijo

Če ne živite ravno ob gozdu, je zato smiselno pripraviti čemaž kot pesto in ga vsak dan pojesti kakšno žličko, namazanega na dober, doma pečen kruh.
Vedno znova me navduši in preseneti naravno zdravljenje s hrano. Trenutno je najbolj aktualen čemaž, medvedji česen, Allium ursinum ali divji česen. Na Obali, kjer živim, ne raste, zato sem bila čisto srečna, ko sem dobila prvi letošnji šopek čemaža. Zblendala sem ga v pesto in ga hranim v kozarčku kot posebno specialiteto. Kar tudi je.
Priporočamo: Zelenjavna juha z velikimi žličniki

V ljudskem zdravilstvu je na posebnem mestu predvsem zaradi čiščenja in spomladanskega razstrupljanja organizma. Očisti želodec, prebavni trakt, jetra, ledvice, prečisti kri in okrepi pljuča ... popolna obnova. Ni čudno, da ga poišče medved, ko se spomladi priplazi iz brloga s pomečkanim kožuhom. Morda ga zbudi ravno vonj po divjem česnu, nekaj takega kot vonj po jutranji kavi.

Čemaževa tinktura, čemaž, namočen v alkoholu, je odlična pomoč pri okužbi dihal, menda pomaga tudi pri oteženem dihanju – hm, upam, da tega nihče ne bo potreboval, je pa dobro vedeti. Pobrskala sem po spletu in vidim, da se jo da kupiti brez težav, celo veliko ponudnikov je. Nekaj ljudskega zdravilstva se je očitno še ohranilo.

Čemaž je močno aktiven in ga ni treba jesti v velikih količinah, pač pa pogosto. Par listkov na dan bo dovolj za spomladansko čistilno akcijo. Če ne živite ravno ob gozdu, ga je zato smiselno pripraviti kot pesto in ga vsak dan pojesti kakšno žličko, namazanega na dober, doma pečen kruh.

S kuhanjem se pol zdravilnosti izgubi, zato za zdravje uživamo presnega. Če imate srečo, da mimogrede naberete košaro čemaža, pa ga boste verjetno dali tudi v lonec. Odlična je čemaževa juha, ki ji dodate krompir in kar se še najde pri roki, recimo blitvo, por, mlade koprive. Super je v rižoti, moj recept je rižota s čemažem in rdečo peso. Par listov nasekljanega čemaža lahko uporabite v vsaki jedi, kamor bi sicer dali česen. Listi ostanejo nekaj dni sveži v hladilniku, če jih zavijete v mokro kuhinjsko krpo.

Čemaž je divji in intenziven, zato ga kot pesto pripravljam z mletimi indijskimi oreščki, da dobim namaz bolj blagega okusa. Namesto indijskih oreščkov so odlična tudi sončnična semena. Ali pa seveda pinjole, malo bolj sofisticirana izbira.

S čemažem je podobno kot z gobami, moramo ga dobro poznati, da ga ne zamenjamo s strupenimi rastlinami, jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Vedno ga nabiramo list po list, ne v šopih. Ima značilne nežne gladke liste, prepoznavne popke, cvetove in vonj po česnu. Če niste ravno prepričani, ga raje kupite na tržnici.

Vedno ga nabiramo list po list, ne v šopih.

Čemažev pesto  • šopek čemaža (približno 100 g)

  • 50 g indijskih oreščkov

  • sol

  • oljčno olje


Priprava


1. Čemaž očistite s krpo in odrežite peclje. Če si ga želite oprati, ga je treba nato dobro posušiti, najlažje razgrnjenega na vpojni krpi.

2. Indijske oreščke zmeljite v kavnem mlinčku do želene strukture. Če jih boste zmleli v moko, bo namaz kremast in mazav, za bolj hrustljavega jih le grobo zmeljite.

3. Liste fino nasekljajte, posolite, zmešajte z indijskimi oreščki in oljem. Napolnite manjši kozarček s pokrovčkom in hranite v hladilniku.
Namig: Če boste pripravljali večjo količino čemaža, je smiselno uporabiti sekljalnik. V tem primeru ga najprej solite, med sekljanjem pa prilivajte toliko olja, da nastaja namaz. Na koncu vmešajte mlete indijske oreščke. Za daljše shranjevanje napolnjene kozarčke prelijte z oljem, tako da površina ne pride v stik z zrakom.

Priporočamo še: VIDEO: Piškotne rezine brez peke
Datum Objave: 16.3.2021 ob 08:03

Več iz te teme:

brezmesne jedinamazčemažčemažev pesto

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja