Pire krompir, ki ga lahko naredimo vnaprej

Ste vedeli, da lahko pire krompir pripravite kar dva dni vnaprej? Tudi mi smo bili presenečeni.

Krompirjev pire je kulinarična klasika, ki jo zna pripraviti skoraj vsak. Ker pa se velikokrat znajde tudi med prilogami prazničnih kosil, je dobro, da se jo naučimo narediti vnaprej. Po receptu, ki ga prilagamo spodaj, lahko pire počaka kar dva dni, zato velik lonec kuhanega krompirja ne bo zasedal štedilnika, ko se nam bo mudilo. Marsikomu se zdi krompir na zalogo malce čudna ideja, a ko boste preskusili tega, sploh ne boste okušali, da ni bil dokončan le nekaj minut prej.

Kako deluje?

Trik je v kombinaciji masla in vročega krompirja, ki ji dodamo preostale mlečne izdelke. Mleko, kislo in sladko smetano, seveda. Receptura se ne sliši nič novega, a skrivnost je v tem, da bo mešanica maščobe prekrila škrobne molekule in tako preprečila, da bi pire postal suh ali pa celo lepljiv.

Sestavine

  • 1,8 kg krompirja
  • sol
  • od 180 do 240 ml sladke smetane
  • od 180 do 240 ml polnomastnega mleka
  • 280 gramov masla (narezanega na koščke)
  • 130 ml kisle smetane
  • sveže mlet poper

Priprava

1. V velik lonec položite krompir in ga prelijte z vodo, da sega čezenj. Vodo močno solite in vse skupaj zavrite. Nato zmanjšajte ogenj in pustite brbotati, dokler krompir ne postane mehak, a se še ne drobi. To bo trajalo približno 30 do 40 minut. Vodo nato odlijte in krompirje pustite v vročem loncu.

2. Medtem segrejte 180 mililitrov mleka in smetane v majhni kozici, a ne zavrite. Zmanjšajte ogenj in grejte, dokler krompir ni kuhan.

3. Nato krompir in maslo stisnite skozi pasirko za krompir in po potrebi odstranite lupine, ki so morda ušle skozi mlinček. Solite. Nato vse skupaj pretlačite še z orodjem za mečkanje krompirja, da se maslo in krompir lepo povežeta.

4. Ob neprestanem mešanju postopoma dodajte toplo mešanico mleka in smetane ter na koncu še kislo smetano. Začinite še s poprom. Vse skupaj lahko zaužijete takoj, ali pa v pokriti posodi shranite v hladilnik za največ dva dni.

5. Če ste krompir shranili, sledi še ta korak, ki ga naredite tik, preden postrežete pire. Vse skupaj stresete v lonec in dodate 60 ml mleka in 60 ml sladke smetane. Segrejte na nizkem ognju in med tem neprestano mešajte, da se krompir ne zažge.

Toplo priporočamo še:
Pire krompir in bulgur iz pečice
Pire iz sladkega krompirja: tako dober, da bi ga morali prepovedati
Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus

Fotografija: Getty Images/Azurita

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed