Odlična brezmesna sarma

Sarma je pri nas izjemno priljubljena zimska jed in prav nobenega razloga ni, da bi bila privilegij mesojedcev.

Sarma je kraljica jedi iz kislega zelja. Zahteva malo več priprav in pacanja, rezultat pa je imenitna jed, ki se prileže zlasti v zimskih dneh. Običajno jo pripravimo iz listov kislega zelja, ki jih napolnimo z nadevom iz mletega mesa. Zelje ponekod nadomestijo z listi trte, nadev pa lahko mirne duše spremenimo v brezmesnega. Osnova vseh nadevov je riž, preostale sestavine pa prilagajamo okusu in željam jedcev. Za brezmesno riž zmešamo s čebulo, zelenjavo, okusna bo tudi z gobami, dobro se obnesejo tudi izdelki iz soje. V tokratnem receptu nastopajo tempeh in tofu ter sejtan, ki je znan tudi kot pšenično meso, ki ga vegetarijanci in vegani pogosto uživajo, saj je bogat z beljakovinami.

Priporočamo še: Po korakih: sarma

Sestavine za 4 osebe

– glavica kislega zelja
– 250 g narezanega kislega zelja
– 100 g rjavega riža
– 50 g tempeha
– 50 g sejtana
– 20 g dimljenega tofuja
– 1 por
– 2 dl pasiranega paradižnika
– poper, sol, lovorjev list, kurkuma

Priprava

1. Riž skuhamo v slani vodi in odcedimo. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Tempeh, sejtan in tofu narežemo na majhne kocke.

2. V ponvi segrejemo olje in najprej podušimo polovico pora, da oveni. Dodamo sejtan, tempeh in tofu, začinimo in dušimo nekaj minut. Dodamo kuhan riž in dobro premešamo.

3. V drugi ponvi podušimo drugo polovico pora in mu dodamo narezano kislo zelje in lovorjev list ter paradižnik.

4. Iz riževega nadeva in zeljnih listov oblikujemo sarme in jih kuhamo v kislem zelju dobre pol ure.

Besedilo: A. K.
Fotografija je simbolična: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed