Odprta Kuhinja

Sladica v kozarčku: Tiramisu s hruškami v muškatu

Odpri galerijo
A+   A-
Tiramisu je kultna klasika, ki jo z levo roko vrže vkup skoraj vsaka gospodinja. Nič čudnega, ko pa je preprost in hitro pripravljen, sladkosnede navduši z nežnim kavnim okusom in bogato kremnostjo.



Je tudi kot nalašč za postrežbo v kozarčkih, saj je sladkanje bolj priročno, izognemo se pa še morebitni nesrečni gmoti na krožniku, v katero se rad spremeni. Ker nama Martin za svoj praznik, ki prihaja, brez predaha kuka pod kuhalnico, sva dodala odlične hruške, kuhane v začinjenem muškatu. Pijane hruške spremenijo že zlajnani nedeljski tiramisu v bogato in vzvišeno sladico.

ni podpisa
ni podpisa

--
Sestavine



  • 6 hrušk

  • 500 ml rumenega muškata

  • 3 žlice rjavega sladkorja

  • vaniljev strok

  • 2 janeževi zvezdi

  • palčka cimeta

  • krema

  • 4 rumenjaki, 140 g sladkorja

  • 150 ml sladke smetane

  • 500 g sira maskarpone


Drugo

  • 200 g piškotov savoiardi (baby keksov)

  • 2 žlici instant kave

  • 200 ml vrele vode

  • 100 ml mleka, grenki kakav


Glazirane hruške

  • hruške, sladkor


Priprava


1. Hruške v muškatu: hruške olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Stresemo jih v lonec. Vaniljev strok razpolovimo in z nožem postrgamo semena, oboje vržemo k hruškam. Martinovi zabavi se pridružijo tudi sladkor, cimet in janež, povsem na koncu pa še rumeni muškat. Kuhamo 10–15 minut, nato hruške odcedimo, sok pa vrnemo nad ogenj. Kuhamo še toliko časa, da se sok zgosti v sirup, nato ga ohladimo.

2. Krema: kovinsko ali stekleno posodo postavimo nad vodno kopel, vanjo stresemo rumenjake in sladkor. Z metlico stepamo toliko časa, da posvetlijo in nastane gosta pena. Primešamo jo k siru maskarpone.

3. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo primešamo k maskarponejevi zmesi.

4. Tiramisu: vsak pravi tiramisu se začne s kofetom – zavremo 2 dl vode in v njej raztopimo 2 žlički instant kave. Prilijemo mleko.

5. Vsak keks, ki bo romal v tiramisu, se mora prej za nekaj trenutkov potopiti v kavo. S tunkanjem ne pretiravamo.

6. Po dnu kozarca razporedimo kekse. Prekrijemo jih s plastjo hrušk in polijemo z malo sirupa. Na hruške nanesemo kremo. Dotično zaporedje gradnje tiramisuja ponovimo še enkrat. Po vrhu posujemo grenki kakav.

7. Zdaj morajo sladki kozarčki poklapano romati v hladilnik in tam potrpežljivo čakati vsaj 4 ure.

8. Glazirane hruške: hruške narežemo na rezine, debele 3–4 mm, in jih povaljamo v sladkorju.

9. Razporedimo jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko, in jih pečemo 20 minut pri 160 stopinjah. Po 10 minutah jih obrnemo.

10. Ko se rezine ohladijo, jih veselo zapičimo ali položimo na spočiti tiramisu.

Nasvet: Za osebno skrivno zalogo stlačimo dva kozarčka tiramisuja v najtemnejši kot hladilnika, najraje nekam med brokoli in brstični ohrovt.

Priporočamo še druge recepte za tiramisu:
Božanska tiramisu torta z irskim likerjem in malinami

Tiramisu rulada iz meringe

Recept za matcha tiramisu

Jagodni tiramisu z bezgovim sirupom

Tiramisu tortica
Datum Objave: 30.10.2019 ob 17:10

Več iz te teme:

vinohrušketiramisuglazirane hruške

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.