Odprta Kuhinja

Svetovni dan testenin: 6 kultnih receptov, ki jih morate poznati

Odpri galerijo
A+   A-
Danes praznujejo testenine v vseh možnih oblikah: svedri, špageti, makaroni, rigatoni, polžki, peresniki – prav vsi!


25. oktober se je na koledar posebnih praznikov zapisal kot svetovni dan testenin. Da ga bomo primerno obeležili, smo zbrali jedi, ki veljajo za ene najbolj priljubljenih v najrazličnejših državah tega planeta. Recepti, ki jih najdete v nadaljevanju, predstavljajo klasike, nekateri pa so začinjeni s ščepcem posebnosti naših avtorjev.

1. Testenine alla Norma


V čast skladatelju opere Norma, Belliniju, ki je bil iz Catanie na Siciliji.

ni podpisa
ni podpisa

2. Alfredo


Jed, ki nosi ime po kuharju, ki je želel zasloveti z najboljšimi testeninami na svetu, kar v Italiji ni prav enostaven izziv.

ni podpisa
ni podpisa


3. Puttanesca


Zares hitro kosilo z bogatim okusom. jed iz petdesetih, šestdesetih let prejšnjega stoletja običajno pripravijo s paradižnikom, oljčnim oljem, olivami, inčuni, čili papriko, kaprami in česnom.

ni podpisa
ni podpisa


4. Z vodko


Razen kančka alkohola omaka ne vsebuje nenavadnih sestavin, zato je recept odličen za takrat, ko si želimo odlične večerje, ne želimo pa vložiti preveč truda.

ni podpisa
ni podpisa


5. Carbonara


Gotovo ste kdaj že jedli carbonaro, najverjetneje jo doma poskusili pripraviti tudi sami. Ena izmed temeljnih jedi italijanske kulinarike sestoji iz le nekaj preprostih sestavin, kljub temu pa je meja med odlično kremasto pripravljeno teksturo in špageti z umešanimi jajci tanka.

ni podpisa
ni podpisa

6. Tagliatelle in bolonjska omaka


Ne glede na specifičen recept pa so za dobro bolonjsko omako ključni nekateri elementi. To so: počasi pražen sofrito, kakovostno meso, ki nam ga na grobo zmelje mesar, in dolga kuha pri stalni temperaturi, kot nalašč za pripravo v pečici.

ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images
Datum Objave: 25.10.2022 ob 10:10

Več iz te teme:

testeninesvetovni dan testeninputtanescaalfredo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.