Svetovni dan testenin: 6 kultnih receptov, ki jih morate poznati

Danes praznujejo testenine v vseh možnih oblikah: svedri, špageti, makaroni, rigatoni, polžki, peresniki – prav vsi!

25. oktober se je na koledar posebnih praznikov zapisal kot svetovni dan testenin. Da ga bomo primerno obeležili, smo zbrali jedi, ki veljajo za ene najbolj priljubljenih v najrazličnejših državah tega planeta. Recepti, ki jih najdete v nadaljevanju, predstavljajo klasike, nekateri pa so začinjeni s ščepcem posebnosti naših avtorjev.

1. Testenine alla Norma

V čast skladatelju opere Norma, Belliniju, ki je bil iz Catanie na Siciliji.

Ale02/Getty Images

2. Alfredo

Jed, ki nosi ime po kuharju, ki je želel zasloveti z najboljšimi testeninami na svetu, kar v Italiji ni prav enostaven izziv.

3. Puttanesca

Zares hitro kosilo z bogatim okusom. jed iz petdesetih, šestdesetih let prejšnjega stoletja običajno pripravijo s paradižnikom, oljčnim oljem, olivami, inčuni, čili papriko, kaprami in česnom.

4. Z vodko

Razen kančka alkohola omaka ne vsebuje nenavadnih sestavin, zato je recept odličen za takrat, ko si želimo odlične večerje, ne želimo pa vložiti preveč truda.

5. Carbonara

Gotovo ste kdaj že jedli carbonaro, najverjetneje jo doma poskusili pripraviti tudi sami. Ena izmed temeljnih jedi italijanske kulinarike sestoji iz le nekaj preprostih sestavin, kljub temu pa je meja med odlično kremasto pripravljeno teksturo in špageti z umešanimi jajci tanka.

Fotografija: Lisovskaya/Getty Images

6. Tagliatelle in bolonjska omaka

Ne glede na specifičen recept pa so za dobro bolonjsko omako ključni nekateri elementi. To so: počasi pražen sofrito, kakovostno meso, ki nam ga na grobo zmelje mesar, in dolga kuha pri stalni temperaturi, kot nalašč za pripravo v pečici.

Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana