Odprta Kuhinja

Trend: tako naredimo krofe v obliki buč

Odpri galerijo
A+   A-
Na družbenih omrežjih je že vse oranžno od buč. Če s cvrtjem slavimo prihod pomladi, lahko tudi naznanjamo jesen.


Buče bodo naše jedilnike zaznamovale pozno v zimo, ampak zdaj je čas, ko imamo z njimi največ veselja. Američani okrog njih napletejo cele pojedine, ki se znajdejo na mizi ob zahvalnem dnevu, mi, ki te kulture nimamo, pa se radostimo ob žarečih in veselih barvah ter ob oblici rumenega mesa, ki se lahko skriva v samo eni buči. Težko je ne biti hvaležen za tako obilje naravnih darov.

Oblika namesto okusa


Veliko začetno navdušenje in količine, ki so na voljo, pa tudi pomeni, da se okusa dokaj hitro naveličamo. In kaj zdaj? Uporabimo trik: namesto da bi na silo dodajali bučni pire v vse recepte, se poigramo z obliko. Kar nekaj prikupnih receptov poznamo: na našem portalu je bil pred časom kot velika uspešnica pohvaljen prav ta za kruhke, ki jih oblikujemo kot majhne bučke.

Poskusili smo tudi te njoke, ki smo jih kar z nožkom oblikovali v novo, jesensko podobo. V zadnjem času pa je na družbenih omrežjih prava uspešnica ideja nov način oblikovanja krofkov. Ti namreč že dolgo niso več zgolj v pozdrav pomladi: pečemo jih celo leto in v naštetih možnih inačicah. Pred časom smo pisali o receptu, za katerega pride prav jabolčni sok.

Bučni kruhki oziroma bučne žemljice. (Foto: Uroš Hočevar)
Bučni kruhki oziroma bučne žemljice. (Foto: Uroš Hočevar)

Potrebovali boste vrvico


Pri takem oblikovanju ne valjamo enakomernih kroglic, ampak jih kar izrežemo, kot debele piškote, glavnina trika pa je v povezovanju z vrvicami – mimogrede, prav na enak način se lotimo tudi hlebca kruha. Prav kruh, ki je neverjetno dobro posnemal obliko tolste muškatne buče, je bila ena prvih uspešnic Anite Šumer, ene glavnih mojstric peke z drožmi. Najpogosteje kuharji uporabijo kar navadno, nekoliko debelejšo vrvico, seveda pa bo enak rezultat dala tudi namenska, kuhinjska, ali debel sukanec. Ena nitka naj ostane daljša, s to krofek spustimo v olje.

Buče zaključimo s pecljem, ki ga pri naših krofih poustvarimo s tistim, kar imamo. Na vrh lahko v sredino na primer zapičimo cimetovo palčko, ki bo poleg pike na i pri videzu dodala tudi slastno dišečo aromo. Sicer pa bodo delovale tudi vejice sivke, slane palčke in tako naprej.

@littleblogofvegan Pumpkin Spice Doughnuts (Pumpkin Shaped)
Datum Objave: 9.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

krofibučekrofi buče

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.