Odprta Kuhinja

Trend: trik, da bo kumarična solata še boljša

Uporabite lahko tudi kuhinjsko kladivo. (Foto: Maksim Luzgin Getty Images/istockphoto)
Odpri galerijo
A+   A-
Zdi se, da kumare na naših vrtovih naravnost podivjale, zato smo na spletnih omrežjih poiskali ideje, kako jih domiselno porabiti.


Poletje nam streže z dopusti, soncem in obilnim dežjem, obdari pa tudi z obilico sadja in zelenjave. Kumare bi zlahka označili za eno najbolj osvežilnih vrtnin, s katero nam postrežejo vroči dnevi, in v teh dneh so jih vrtovi polni.

Ta nizkokalorična zelenjava je kljub temu, da je v veliki večini sestavljena iz vode, bogata z vitamini in minerali. Kumare vsebujejo vitamine A, C in K, ki so pomembni za zdravje kože, vida in imunskega sistema, so pa tudi odličen vir vlaknin, ki podpirajo zdravo prebavo. Poleg tega so polne mineralov, kot so kalij, magnezij in mangan, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnotežja elektrolitov, zdravja kosti in dobrih presnovnih procesov. Vsebujejo tudi številne antioksidante in pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki lahko povzročajo oksidativni stres v telesu in tako prispevajo k preprečevanju razvoja kroničnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi težavami in rakom.

Skratka, da so kumare odlična sestavina za razstrupljanje telesa, ni šala. A danes si jih v namen detoksa ne bomo položili čez oči, kot večkrat vidimo v filmih, temveč bomo iz njih pripravili solato. Gotovo poznate grško, kjer so na krožniku postrežene v družbi feta sira in paradižnikov. Tudi šopsko ste gotovo že poskusili. Izjemno radi jih pripravljamo tudi v kisli smetani ali z grškim jogurtom kot tzaziki. Tokrat pa kulinarični navdih prihaja z azijske celine.

Presenečeni boste, kako okusne so lahko kumare, ko iz njih iztisnemo odvečno vodo (Foto: FOTO: Qwart/Getty Images)
Presenečeni boste, kako okusne so lahko kumare, ko iz njih iztisnemo odvečno vodo (Foto: FOTO: Qwart/Getty Images)

Zmečkana kumarična solata


Spoznajte zmečkano kumarično solato, ki je nekaj posebnega že na pogled. Kumar namreč v tem primeru ne režemo, temveč jih mečkamo. Zabavna narava priprave je osvojila tudi uporabnike družbenih omrežji in v teh dneh lahko zmečkane kumare zlahka označimo za pravo kulinarično uspešnico.

Čemu takšno navdušenje? Z mečkanjem iz kumar izvabimo velike količine odvečne vode in tako skoncentriramo sicer nežno aromo. Močnejši okus nato dopolnimo z različnimi začimbami. Na Japonskem dodajajo sojino omako, na Kitajskem rižev kis in sezamovo olje, v Južni Koreji obilico čilija. A v resnici bosta dovolj že sol in poper, seveda pa lahko dodajamo tudi koper, drobnjak in druga sveža zelišča.

Mečkanje poteka v plastični vrečki, čez katero potolčemo ali povaljamo kar valjar za valjanje testa. Če ga nimate pri roki, ker ravno dopustujete, bo delo opravila tudi vinska steklenica. Zmečkane kumare nato dobro posolimo in postavimo v cedilo, da spustijo odvečno vodo. Seveda priporočamo, da so dobro ohlajene – solata bo tako v vročih dneh še toliko bolj teknila.

Tiktok solata je narejena, kot bi mignil. Uporabimo mlade kumarice, ki še nimajo razvitega semenja. Naj vas velika količina soli ne prestraši – kumare ne bodo preslane, sol namreč potrebujemo predvsem zato, da bo iz zelenjave odtekla tekočina. Začinjene premešamo in za vsaj 15 minut prestavimo v hladilnik.

Uporabite lahko tudi kuhinjsko kladivo. (Foto: Maksim Luzgin Getty Images/istockphoto)
Uporabite lahko tudi kuhinjsko kladivo. (Foto: Maksim Luzgin Getty Images/istockphoto)

Preprost recept za zmečkane kumare


Za 4 osebe.

  • 2 veliki kumari

  • žlička in pol soli

  • kis

  • 3/4 žličke mletega popra


Kumare operemo, očistimo in narežemo na manjše kose. Pretresemo jih v vrečko za zamrzovanje živil in zatesnimo. Čez vrečko nekajkrat povaljamo z valjarjem ali vinsko steklenico ali rahlo potolčemo s kuhinjskim kladivcem. Ne pretiravamo, da kumare ne postanejo kašaste. Stresemo jih v cedilo in posolimo z žličko soli. Premešamo in pustimo 30 minut, da spustijo odvečno tekočino. Kumare prestavimo v skledo, dodamo kis in poper ter še malo soli. Po želji začinimo še z zelišči ali sezamovim oljem, kisom in sezamovimi semeni, dobro premešamo in še za 15 minut postavimo v hladilnik.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: boranija, bučkini polpeti in druge dobrote

Naslovna fotografija: Valentyna Yeltsova/Getty Images
Deloindom.si: Trik, kako prilagoditi curek vode pri zalivanju vrta
Datum Objave: 23.7.2023 ob 11:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: