Trije odlični spomladanski recepti z regratom, regačico in koprivo

Bodo tudi vas presenetili, tako kot so nas? Danes imamo tri običajne divje rastline pomladnega časa, pripravljene na povsem nov način. Ne boste verjeli, v kaj smo dali koprivo …

Najprej: ali tudi vi sovražite regačico, ta nadležni plevel, ki zavzame ves vrt?

Odvisno, kdaj mi takšno vprašanje zastavite. Zgodaj spomladi je ena prvih rastlin, ki pokukajo iz zemlje. Njeni sijoči zeleni listi vabijo na vso moč in takrat jo občudujem kot divjo hrano. Čez približno dva tedna pa se bo začelo čiščenje vrtov, torej pletje in okopavanje, in verjemite: z regačico, prepleteno med rastlinami in vsepovsod, kjer je nepotrebna, ne bova več prijateljici.

Kako bi opisali njen okus in za kaj jo še uporabljate?

Okus regačice je pravzaprav tak, kot so okusi začimbnic: poseben in izražen. Je rahlo pekoč, osvežilen in spominja na okus peteršiljeve korenine. Vsekakor pusti sled na takšen način kot na primer meta. Najbolj okusni in sočni so mladi listi, kajti večji ko so, manj so sočni, postanejo rahlo grenki. Uporaba listov regačice je široka: sveže lahko dodajamo raznim solatam iz zelenjave, stročnic, pripravimo prikuhe, juhe, zavitke, cmoke, pire. Predstavljajte si, da je to zelenjava kot na primer špinača, blitva …, in ideje bodo zagotovo prišle same od sebe. Upoštevajte, da so sveži in neprekuhani listi polnejšega okusa, zato jih recimo dodajte tudi smutijem.

Še bolj presenetljiva bo za marsikoga vaša ideja za koprivo v pecivu. Imam občutek, da je vas tudi navdušila.

Sem res presenečena nad okusom in videzom. Vikendi so navadno čas, ko je v naši hiši nekaj več ljudi: uporabim jih za pokuševalce in jih seveda s tem tudi razvajam. Vsaj upam, da to tako razumejo 🙂 Želela sem pripraviti nekaj preprostega in hkrati vsaj toliko posebnega, da se bodo spraševali, kakšno živilsko barvilo sem dodala. Koprive so spomladi nadvse iskano zelišče zaradi svoje lastnosti čiščenja krvi, in ker čaja ne uživajo vsi, je tale različica prav dober nadomestek. Do zadnjega grižljaja peciva niso vedeli, za kaj gre. Hvalili so in ugibali, vendar sem jim na koncu vsem sama povedala, zaradi česa sta nastala zanimiv okus in zelena barva.

Kako si lahko predstavljamo okus? Namreč: pri večini uporaba koprive seže do juhe, nekajkrat in samo spomladi.

Kopriva je bolj prilagodljiva glede okusa, kot sem si mislila. Vonj je veliko bolj izrazit in močan kot sam okus, to se mi zdi bistveno, ko se odločamo za uporabo te rastline. Verjetno gre na roko tudi nekaj sladkorja v receptu in to, da je toplotno obdelana, tako se močan okus spremeni v žlahtnega.

Kaj vi vidite v koprivi kot rastlini?

Lek! Kako ne, saj ko sem nabirala vršičke za današnji recept, so me tako opekle po prstih, da sem tri dni čutila opekline. Med drugim je to ena bolj priporočljivih rastlin ravno v pomlad­nem času, da nam prečisti in nahrani kri. Uporabimo lahko svežo, toplotno obdelano, suho …

Je v regratu kaj zanimivosti za zeliščarja ali je to pač samo solata?

Regrat je za koga res le solata, za zeliš­čarje pa odlična pomoč pri težavah z jetri, putiko, prebavo … uporaben je cel od korenine do cveta. Za nas zeliščarje je predvsem dragocena korenina in te je v Sloveniji v naravi res veliko.

Je v teh treh receptih kaj takega, na kar morajo biti ljudje pozorni pri pripravi?

Rokavice na roke med nabiranjem in obdelovanjem koprive, vse drugo je pravljično delo.

Zdaj, ko poznate teorijo, zelišča poizkusite uporabiti še v praksi s pomočjo spodnjih receptov.

Prosena kaša z regačico in jabolkom

Biskvit s koprivo in vaniljevo kremo

Pita z regratom, krompirjem in slanino

Fotografija: Eva Legiša

Poizkusite še: Musaka s špinačno omako
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana