Trik za najboljšo paradižnikovo solato

Vsako jed lahko vedno še izboljšamo ali pa jo naredimo malo drugačno. Tudi paradižnikova solata ni izjema.

Pravzaprav je lahko ta paradižnikova solata tudi nekakšna osvežilna priloga ob ribi ali mesu, mogoče celo predjed v družbi domače pogače, ki jo boste namakali v sok, ki ga bo spustil ta rdeči sadež. V ustih bo pokalo od okusa, saj se bodo paradižniki prepojili z oljčnim oljem, baziliko in drugimi sestavinami v marinadi, zaradi katere je to eden tistih krasnih svežih zelenjavnih hodov, ki jih lahko vedno pripravimo vnaprej, kar je še posebno dobrodošlo na poletnih vrtnih zabavah.

Solato postrezite na servirnem krožniku, po katerem lepo razporedite na kolesca narezane paradižnike z mocarelo. Še lepše bo, če se boste poigrali z raznobarvnimi vrstami.

Preberite še: 37 idej, kako porabiti paradižnik

Sestavine (za 4 osebe)

  • 4 veliki paradižniki (ali več manjših, češnjevih)

Marinada

  • 100 ml oljčnega olja
  • 2 žlici kakovostnega balzamičnega kisa
  • 2 žlici drobno nasekljane šalotke
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • šopek nasekljane bazilike
  • 1 žlica medu (lahko izpustite)
  • sol in poper

Dodatno

  • mocarela, listki bazilike za dekor

Priprava

1. Paradižnike narežemo na kolesca in jih razporedimo po krožniku.

2. V kozarec za vlaganje damo vse sestavine za marinado, ga zapremo in dobro pretresemo, da nastane emulzija.

3. Prelijemo po paradižniku. Krožniku prekrijemo in pustimo, da počiva približno dve uri. Če boste paradižnik marinirali dlje, ga pospravite v hladilnik, a ga nikar ne pozabite postaviti na sobno temperaturo vsaj pol ure pred postrežbo. Saj veste, podobno kot jagode in sir je tudi ta plod najbolj okusen pri sobni temperaturi.

4. Dodajte še natrgano mocarelo in listke bazilike. Po potrebi solite ali poprajte.

Namig: Ob baziliki ali namesto tega zelišča lahko uporabite tudi timijan, origano ali ožepek.
In še: Tako mariniran paradižnik lahko dodate drugi zelenjavi in sestavite svojo najboljšo solato.
Priporočamo še: Pravijo, da ta sestavina neverjetno izboljša paradižnikovo omako

Fotografija: Getty Images

 

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed