Odprta Kuhinja

Triki za najboljši krompir iz pečice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odpri galerijo
A+   A-
Da bo pečen krompir ravno prav hrustljav, znotraj pa skorajda puhasto mehak.Pozna pomlad je čas mladega krompirja, zato si ga pripravimo še pogosteje, hkrati pa moramo porabiti še kar nekaj stare zaloge. Da bo zares teknil, toplo priporočamo nekaj kuharskih trikov in dober recept.

1. Soda bikarbona


Krompir najprej skuhamo v osoljeni vodi, ki ji dodamo sodo bikarbono, zato da ustvarimo alkalno okolje, ki omogoči hitrejše razpadanje pektina v krompirju. Brez skrbi, krompir bo v tako kratkem času kuhanja še vedno čvrst, le zunanji del bo razkuhan, a ravno zaradi tega bo rezultat zelo hrustljav.

2. Vroča mast


Tisti, ki ne jeste mesa, boste živalsko mast nadomestili z rastlinskimi proizvodi. Največ okusa pa da krompirju gosja, odlično se obnese tudi svinjska mast. Ker je odporna na visoke temperature, jo lahko dobro segrejemo skupaj s pekačem, da bo nato ob stiku s krompirjem takoj povzročila nastajanje hrustljave skorje in preprečila, da bi se narezani gomolji kuhali.

3. Krompir mora dihati


Če boste pekač prenatrpali s krompirjem, se bo ta kuhal in ne pekel. Okusen bo prav tako, a težje bo razvil hrustljavo skorjico.

Sestavine  • 500 g krompirja (narezanega na 4 do 6 enakomernih kosov)

  • 200 g masti (odlično se obnese gosja)

  • sol in poper

  • vejica timijana

  • vejica rožmarina

  • pol glavice česna

  • voda in 20 g soli in pol žličke sode bikarbone za kuhanje krompirja


Priprava


1. Pečico prižgite na 200 stopinj in vanjo postavite pekač.

2. Osoljeno vodo zavrite in dodajte krompir in sodo bikarbono. Ta naj se kuha kakšnih 6 minut. Nato krompir pretresite v cedilo. Če se vam zdi, da so robovi krompirja premalo razkuhani, ga še dobro potresite, in počakajte nekaj minut, da se malce osuši. To boste videli tudi po manjšanju količine pare, ki se bo vila iz cedilnika, polnega krompirja.

3. Med tem, ko čakate, da se krompir osuši, vzemite pekač iz pečice in nanj dodajte mast in za nekaj minut potisnite v pečico. To je ključen korak za zlat in hrustljav krompirček.

4. Vroč pekač vzamite iz pečice in vanj stresite krompir, ki ga enakomerno porazdelite po površini, ne da bi se kosi stikali med seboj. Če krompir nima dovolj površine, se začne kuhati.

5. Začinite z dvema ščepoma soli in popra ter pecite 40 minut. Nekje na polovici peke lahko krompir obrnete.

6. Nekaj minut pred koncem dodajte še česen.

7. Ko krompir vzamete iz pečice, ga obložite še z zelišči in počakajte 2 do 3 minute, da se arome prepojijo.
Priporočamo še: Triki za odlične domače čevapčiče po receptih ljubljanskih mojstrov

Fotografija: StasyaLee/Getty Images
Datum Objave: 15.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogekrompirpečen krompirsoda bikarbona

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.