Odprta Kuhinja

Tudi iz tega zelišča lahko pripravimo pesto

Odpri galerijo
A+   A-
Pesto je odličen namaz za kruh, vmešamo ga med vroče testenine, ajdovo kašo, kuskus, z njim dokončamo juhe in raznorazne omake.


Pred leti sem videla zanimiv napis na hladilniku. Na vratih, kjer imamo po navadi sporočila, iz revij izrezane recepte ali trapaste magnetke, ki smo jih kupili v spontanem trenutku na potovanju, so imeli samo en napis. Pisalo je »razmisli, nato odpri«. Nisem čisto dobro razumela, vprašala tudi nisem, mi je pa ostalo v spominu. Kadar odprem hladilnik in ne vem čisto točno, kaj iščem, se spomnim na ta napis. Lučka osvetljuje hladno notranjost, jaz pa z očmi begam med policami, da bi našla nekaj. Ne gre ravno za lakoto, bolj za nedoločno potrebo po nečem. Kaj imam v hladilniku za takšne trenutke? Skoraj nič, hrane v embalaži praktično ne kupujem več, zato me vedno reši domač pesto.
Aktualno: Rastline, ki jih nabiramo junija: vsa ta zastonj špinača, ki raste vsenaokrog

Pesto je odličen namaz za kruh, vmešam ga med vroče testenine, ajdovo kašo, kuskus, z njim dokončam juhe, omake, zamešam ga v preliv za solato, dam ga na že pečeno pico. Pesto je nepogrešljiv lonček v hladilniku.

Do zdaj smo vedno pripravljali le čemaževega, ker je to edini način, ki ga poznam, da ohranim nekaj zdravilnega čemaža zunaj njegove sezone. Seveda je najbolj znan pesto iz bazilike, ki je tudi edini zares pravi, originalen italijanski pesto. Pesto alla genovese tradicionalno pripravljajo iz bazilike, oljčnega olja, pinjol, pekorina in česna. Popolno presenečenje je bil zame pesto iz peteršilja, ki smo ga letos naredili izključno zato, ker je bila greda polna čudovitega zelenega listja. Včasih se pojavi težava tudi, če je nečesa dobrega preveč. Pesto je super rešitev, v olju se okus in učinkovine praktično ne spremenijo. Zelene dele rastlin ohranimo tako, da jih sesekljamo in že med miksanjem solimo ter prelijemo s kakovostnim oljem. Vse naj bo dobro prepojeno z oljem. Če bo pesto nekaj tednov v hladilniku, se ne splača varčevati z oljem. Kadar imam v mislih pesto za sproti, je lahko olja manj.

Peteršiljev pesto me je opogumil, da sem v majhne lončke spravila tudi večji del koriandrove grede.

Ljubitelji tega aromatičnega zelišča vemo, da gre zelo hitro v cvet, zato ni bilo smisla čakati.

Zdaj imam v hladilniku rešitev za vse priložnosti nenadne lakote ali pomanjkanja kuharske domišljije. Preostanek koriandra je že pognal dober meter kvišku in zelo lepo cveti. Obiskujejo ga čebele, čmrlji in tudi to je v redu.

Rešitev za vse priložnosti nenadne lakote!

Pesto iz koriandra  • zajeten šop svežega koriandra

  • 200 ml oljčnega olja

  • pest indijskih oreščkov (ali pinjole, mandlji)

  • sol


Priprava


1. Oreščke fino nasekljajte ali zmeljite posebej. Uporaben je mlinček za kavo, ki naj bo seveda brez kavne arome.

2. Očistite koriander. Tanka in mehka stebelca gredo lahko v pesto, trša, takšna, ki jih ne morete pretrgati, bi se slabo zmlela.

3. Koriander, olje, sol in mlete oreščke natlačite v blender. Solite po okusu, ni treba pretiravati s soljo. Zmiksajte do želene gostote, če je treba, dodajajte olje. Načeloma naj bi bil pesto gladek, vendar ne kot krema, bolj zrnate strukture. Miksajte raje večkrat in vmes ustavljajte, da se rezila ne pregrejejo. Če je možno, nastavite blender na nižje obrate. Morda bo treba vmes potlačiti pesto na rezila.

4. Pesto naložite v mini steklene kozarčke s pokrovčki dva centimetra pod robom. Zalijte jih z oljem tako, da ostane vsaj še centimeter do roba. Pesto namreč sčasoma poveča volumen. Bolje je polniti več majhnih kozarčkov, da jih odpirate sproti. Če jemljete pesto iz večjega kozarca, tisto, kar ostane, potlačite in zalijte s tanko plastjo olja. Hranite v hladilniku ali vsaj v hladnem in temnem prostoru.
Deloindom.si: Slovenija se segreva bolj od povprečja

Datum Objave: 7.6.2022 ob 07:06

Več iz te teme:

zeliščakorianderpesto

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja