Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: fina kosila z malo truda

Lignji iz pečice (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Pa začnimo z novim tednom tudi v kuhinji. Navdih nam bo zelenjava z vrta, ki prav zdaj dosega svoje vrhunce zrelosti.

Ponedeljek: Najverjetneje ste že slišali za omako iz pečene paprike, ki med peko v pečici razvije bogate okuse in oplemeniti testenine. Ko skorajda ožgane rdeče plodove potegnemo iz pečice, jih olupimo, nato pa spasiramo. Ker se zaradi peke čas priprave malce podaljša, tokrat ponujamo bližnjico. Papriko narežemo na trakove in jih do mehkega podušimo na čebuli in česnu. Nato vse skupaj prestavimo v blender, da dobimo zares svileno omako.

image_alt
Hitro kosilo: testenine z omako iz rdeče paprike

Torek: Zelenjava se mora za dober sataraš primerno zmehčati, voda pa izhlapeti, da se v ponvi, polni živo pisanih barv paradižnika in paprike, nabere koncentracija okusa. Zgoščenost je pomembna tudi za končno teksturo jedi, saj lahko voda in jajca ustvarijo na videz nič kaj ugledno jed.

image_alt
Sataraš z jajci

Sreda: Limonova rižota brbončice dodobra prebudi s sokom in lupinico limone, za presenečenje pa poskrbijo kocke kumare, ki se zmehčane odlično znajdejo v njej. Za dobro brco okusa povrhu nadrobimo feto in o njej kmalu ne bo več ne duha ne sluha.

image_alt
Limonova rižota s kumaro in feto

Četrtek: Iz tako malo sestavin, ki jih popestrimo z začimbami, lahko pripravimo izvrstno prilogo k mesu. Ob skledi domače solate pa so gratinirane bučke lahko tudi samostojen obrok.

image_alt
Če imate bučke, sir in paradižnikovo omako, naredite to božansko jed

Petek: Ni samo ocvrt piščanec tisti, ki ga lahko pretentamo in hrustljavo spečemo v pečici brez prevelikih količin maščobe. Tudi s priljubljenimi kalamari je tako.

image_alt
Ocvrti lignji iz pečice (VIDEO)

 

Datum Objave: 19.8.2024 ob 07:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: