Tedenski jedilnik: kosila z grškim navdihom

Odpri galerijo
A+ A-
Občutek po tistem pravem poletju si bomo podaljšali z jedmi, ki nas spomnijo na priljubljeno počitniško destinacijo, poznano tudi po bogati kulinariki.
Ponedeljek: Musaka z bučkami
Mogoče je tokratna klasika že malce pozabljena, vendar gre pri tej brezmesni izvedbi za poenostavljeno izpeljanko klasične grške musake, ki je sestavljena iz več plasti zelenjave, običajno pečenih ali ocvrtih jajčevcev, in mletega mesa ter zaokrožena z bešamelom. V duhu časa bi jo lahko poimenovali tudi vegetarijanska musaka, saj je pripravljena le iz bučk in krompirja in ne vsebuje mesa, namesto nasitnega bešamela pa je uporabljen preliv iz grškega jogurta, ki jo naredi prijetno lahkotno.

ni podpisa
Torek: Špinačna grška pita (Spanakopita)
Mogoče vas mika, da bi v nadevu uporabili navadno skuto. Kar dajte, vendar nam ni všeč, ker je nadev potem preveč kisel. Raje svetujem, da uporabite albuminsko skuto (rikoto) in malo sira iz slanice, vsega skupaj naj bo za vsaj 500 g.

ni podpisa
Sreda: Gyros iz pečice
Grški gyros je res krasna poletna mesna jed, ki jo je nadvse zabavno in nič kaj zahtevno narediti. Za avtentično doživetje okusov zraven sodijo še tzatziki, veliko sveže zelenjave in piknik kruhki.

ni podpisa
Četrtek: Pečen krompir po grško
Ker vemo, da obožujete vse, kar nastane iz tega najbolj priljubljenega gomolja, smo tokrat izbrskali recept, kako ga pripraviti, da bo nekaj posebnega. Mi smo si ga privoščili z jogurtovo pomako, odlično pa se bo odrezal ob kakšni ribici in perutnini. Zraven se prileže tudi grška solata.

ni podpisa
Petek: Kremna grahova juha v grškem slogu
Grahova župca ni ravno tujka na domači mizi, se pa tokrat na njej znajde v nenavadni družbi.

ni podpisa
Naslovna fotografija: vaaseenaa/Getty Images
Datum Objave: 25.8.2023 ob 15:08