Tedenski jedilnik: kuhamo z ostanki velike noči
Če ste taki, kot smo v redakciji Odprte kuhinje, za veliko noč radi pretiravate s pripravo dobrot, saj veste: da ne bo zmanjkalo. In tako nam po praznikih ostane še kup kruha, pirhov in šunke. Nikakor jih ne zavržemo, povsem preprosto jih spremenimo v druge jedi.
Ponedeljek: Gosta juhica, ki jo v slovanskih deželah jedo v času velike noči, je običajno zelo krepka, saj jo zalijejo z vodo, v kateri so kuhali klobase. Mi pa bomo v njej porabili kar šunko, jajca in hren, ki bodo ostali po praznični pojedini.
Torek: Naokoli se valjajo cele košare pirhov, hren pa je mogoče kidati z lopato, zato je na mestu, da uporabimo ti dve tradicionalno markantni sestavini. K ostankom velikonočne pečenke ali šunke se bo odlično podala ta kremna krompirjeva solata s kuhanimi jajci in hrenom.
Sreda: Če vam ostaja praznični kruh, kar v tole odlično omleto z njim!
Četrtek: Jajca lahko porabite tudi v takšni testeninski solati. Zelo hranljiva je, zato je lahko tudi za samostojen obrok.
Petek: Kako porabiti vso čebulo, ki ste jo slekli za barvanje pirhov? Zagotovo je ta pita ena boljših jedi, v katerih se bohoti ravno čebula. Tekne ob skledi solate.