Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: kuhamo z ostanki velike noči

Po veliki noči lahko skuhamo odličen beli boršč. (Foto: brebca/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Še dobro, da za vse obstaja recept in praznične dobrote hitro dobijo novo preobleko.

Če ste taki, kot smo v redakciji Odprte kuhinje, za veliko noč radi pretiravate s pripravo dobrot, saj veste: da ne bo zmanjkalo. In tako nam po praznikih ostane še kup kruha, pirhov in šunke. Nikakor jih ne zavržemo, povsem preprosto jih spremenimo v druge jedi.

Ponedeljek: Gosta juhica, ki jo v slovanskih deželah jedo v času velike noči, je običajno zelo krepka, saj jo zalijejo z vodo, v kateri so kuhali klobase. Mi pa bomo v njej porabili kar šunko, jajca in hren, ki bodo ostali po praznični pojedini.

image_alt
Beli boršč: čudovita velikonočna juha (VIDEO)

Torek: Naokoli se valjajo cele košare pirhov, hren pa je mogoče kidati z lopato, zato je na mestu, da uporabimo ti dve tradicionalno markantni sestavini. K ostankom velikonočne pečenke ali šunke se bo odlično podala ta kremna krompirjeva solata s kuhanimi jajci in hrenom.

image_alt
Alzaška čebulna pita

Sreda: Če vam ostaja praznični kruh, kar v tole odlično omleto z njim!

image_alt
Bogata kruhova omleta, začinjena z drobnjakom

Četrtek: Jajca lahko porabite tudi v takšni testeninski solati. Zelo hranljiva je, zato je lahko tudi za samostojen obrok.

image_alt
Danes za kosilo: Solata iz testenin, kumaric in trdo kuhanih jajc

Petek: Kako porabiti vso čebulo, ki ste jo slekli za barvanje pirhov? Zagotovo je ta pita ena boljših jedi, v katerih se bohoti ravno čebula. Tekne ob skledi solate.

image_alt
Krompirjeva solata s smetanovim hrenom in jajci

 

 

Datum Objave: 1.4.2024 ob 05:04

Več iz te teme:

tedenski jedilnikvelika nočkosilo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.