Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: preprosta kosila z italijanskim navdihom

Živahno rumena jed, ki je ena od značilnih jedi Milana. Pravimo ji tudi žafranova ali zlata rižota. (Foto: MarianVejcik/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Italijani so nam pogosto v navdih, ko iščemo recepte z manj sestavinami in enostavno pripravo. Brez skrbi, ne bomo kuhali samo testenin!

Ponedeljek: Jajčna juha stracciatella

Če le imamo pri roki bistro govejo, zelenjavno ali kokošjo juho, bomo imeli obrok skuhan v manj kot 10 minutah. Jajca bomo razžvrkljali skupaj z naribanim parmezanom, vse skupaj začinili z muškatnim oreščkom in vlili v lonec vroče juhe.

image_alt
Stracciatella: odlična italijanska juha z jajci, ki je nared v 10 minutah

Torek: Njoki po sorentinsko

Ta preprosta jed s tradicijo prihaja iz Sorrenta in je po tem čudovitem italijanskem mestecu tudi dobila ime. Zanjo je značilno, da krompirjeve njoke pomešamo v paradižnikovo mezgo, popraženo na olju, v katerem smo prej pocvrli strok česna. Dodamo na koščke narezano mocarelo – to pa prej odcedimo, da v jed ne spusti preveč vode. Vse skupaj povežeta še bazilika in parmezan.

image_alt
Njoki po sorentinsko: božansko kosilo, ki nas vedno spomni na poletje (VIDEO)

Sreda: Saltimbocca

Ime zveni zapleteno, celo toliko, da se človek raje sploh ne bi lotil. Toda ta italijanska specialiteta, posebej značilna za Rim, vzame vsega skupaj petnajst minut. Ker jo postrežemo s špageti, ki so tudi kuhani en dva tri, je to mogoče celo najhitreje pripravljeno gurmansko kosilo, kar jih je. Lažje ne gre.

image_alt
Saltimbocca – odlični telečji zrezki, ki vzamejo le 15 minut (VIDEO)

Četrtek: Špageti po neransko

Če ste kdaj obiskali čudovito ribiško vasico Nerano, ki se s svojimi obmorskimi hiškami nastavlja soncu nekje na pol poti med Amalfijsko obalo in Sorrentom, ste mogoče že slišali za njihovo specialiteto – špagete po neransko. Večini sicer nepoznan recept je zaslovel pred kakšnima dvema letoma, ko je kraj obiskal holly­woodski igralec Stanley Tucci in tam posnel delček serije oddaj Iskanje Italije (Searching for Italy), v kateri raziskuje kulinarično plat domovine svojih staršev. Testenine je pokusil pred kamero in jih pohvalil kot nekaj najboljšega, kar je kdaj jedel. 

image_alt
Špageti po neransko (VIDEO)

Petek: milanska rižota

Živahno rumena jed, ki je ena od značilnih jedi Milana. Pravimo ji tudi žafranova ali zlata rižota. 

image_alt
Žafranova rižota (risotto alla milanese)

Datum Objave: 9.9.2024 ob 07:09

Več iz te teme:

kosilotesteninerižotanjoki

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.