Tedenski jedilnik: preprosta kosila z italijanskim navdihom
Ponedeljek: Jajčna juha stracciatella
Če le imamo pri roki bistro govejo, zelenjavno ali kokošjo juho, bomo imeli obrok skuhan v manj kot 10 minutah. Jajca bomo razžvrkljali skupaj z naribanim parmezanom, vse skupaj začinili z muškatnim oreščkom in vlili v lonec vroče juhe.
Torek: Njoki po sorentinsko
Ta preprosta jed s tradicijo prihaja iz Sorrenta in je po tem čudovitem italijanskem mestecu tudi dobila ime. Zanjo je značilno, da krompirjeve njoke pomešamo v paradižnikovo mezgo, popraženo na olju, v katerem smo prej pocvrli strok česna. Dodamo na koščke narezano mocarelo – to pa prej odcedimo, da v jed ne spusti preveč vode. Vse skupaj povežeta še bazilika in parmezan.
Sreda: Saltimbocca
Ime zveni zapleteno, celo toliko, da se človek raje sploh ne bi lotil. Toda ta italijanska specialiteta, posebej značilna za Rim, vzame vsega skupaj petnajst minut. Ker jo postrežemo s špageti, ki so tudi kuhani en dva tri, je to mogoče celo najhitreje pripravljeno gurmansko kosilo, kar jih je. Lažje ne gre.
Četrtek: Špageti po neransko
Če ste kdaj obiskali čudovito ribiško vasico Nerano, ki se s svojimi obmorskimi hiškami nastavlja soncu nekje na pol poti med Amalfijsko obalo in Sorrentom, ste mogoče že slišali za njihovo specialiteto – špagete po neransko. Večini sicer nepoznan recept je zaslovel pred kakšnima dvema letoma, ko je kraj obiskal hollywoodski igralec Stanley Tucci in tam posnel delček serije oddaj Iskanje Italije (Searching for Italy), v kateri raziskuje kulinarično plat domovine svojih staršev. Testenine je pokusil pred kamero in jih pohvalil kot nekaj najboljšega, kar je kdaj jedel.
Petek: milanska rižota
Živahno rumena jed, ki je ena od značilnih jedi Milana. Pravimo ji tudi žafranova ali zlata rižota.