Odprta Kuhinja

Gluhi štruklji: pravila kuhanja, da ne bodo pocasti

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Gluhi štruklji so preprosta priloga, ki se odlično poda k mesnim in zelenjavnim jedem, radi pa jih imamo tudi, ko prevzamejo vlogo jušnega vložka.


Osnovna recepta za štruklje sta dva, pripravljamo jih namreč iz kvašenega ali vlečenega testa, običajno pa zamesimo pšenično moko, lahko tudi ajdovo. Eksperimenti sodobne kuhinje seveda dovoljujejo tudi druge moke, a to je osnova. Če pogledamo po kuharskih knjigah ali gostilniških jedilnikih, vidimo, da nosijo štruklji različne pridevnike, ki označujejo njihovo specifiko, morda najbolj znani so sirovi oziroma skutni pa orehovi, pehtranovi, drobnjakovi, ki vsi nakazujejo, kakšen nadev se skriva v njih.

Posebneži, ki se z nadevom ne morejo pohvaliti, so gluhi štruklji, ki jih običajno ponudimo kot prilogo h glavni, mesni ali tudi zelenjavni jedi. Pogosto jih najdemo v družbi z golažem, imenitni pa so tudi kot jušni vložek, torej namesto zakuhe iz rezancev. Gluhi štruklji so nekoč veljali za jed revežev, ker pač v shrambi ni bilo ničesar, s čimer bi jih napolnili. Na drugi strani imamo pijane štruklje, ki se kitijo z bogatim sladkim nadevom iz smetane in so na koncu še preliti s kuhanim vinom. Zgodovina štrukljev na Slovenskem je bogata, prvi znani zapisani recept pa nosi letnico 1589.

A gremo nazaj h gluhim štrukljem, ki jih vendarle lahko nekoliko obogatimo. V testo zamesimo sesekljan drobnjak, ko ga razvaljamo, pa ga premažemo z mlekom. Pravila kuhanja so podobna za vse štruklje, nekaj specifike je glede na testo in nadev.

Oviti v krpo


Prav vse zavijemo v čisto krpo, najbolje gazo, ki jo moramo, preden jo zavijemo, obvezno potresti z drobtinami. Tako se med kuhanjem testo ne bo prijelo na tkanino in bo ostalo ravno prav mehko in prožno, po domače pocasto.

Oviti v aluminijasto folijo


Namesto krpe, ki mora biti seveda brezhibno čista in ne sme imeti vonja po pralnem sredstvu, lahko uporabimo aluminijasto ali prozorno folijo za živila, ki jo nekoliko namastimo.

Kako močno jih ovijemo


Pri tem je pomembno, da zavijemo ravno prav trdno, nekoliko bolj tesno ovijemo štruklje z nadevom, nekoliko manj tiste iz kvašenega testa, saj bodo med kuhanjem še nekoliko vzhajali. Pri tem opozorimo na pogosto napako, namreč preredek nadev, ki bo med kuhanjem lezel iz štruklja.

Kuhanje


Štruklje kuhamo v vodi ali na sopari, najbolje v posebnem soparniku. Če jih kuhamo v vodi, naj bo ta slana, kuhamo pa res počasi, ne sme vreti, le rahlo brbotati. Seveda lahko štruklje tudi pečemo. Po obliki jih lahko naredimo na dva načina, kot en velik štrukelj, ki spominja na štrudelj, kuhanega pa narežemo na manjše kose, ali oblikujemo manjše štrukeljce ter kuhamo vsakega posebej kot cmoke.

Gluhi štruklji Mojce Koman


Preden boste gluhe štruklje postavili v lonec, imejte v mislih, da testo med kuhanjem naraste na dvojno velikost, zato izberite dovolj veliko posodo oziroma testo razdelite na manjše kose.

ni podpisa
ni podpisa
Priprava: 20 minut, čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

  • 400 g moke in po potrebi še malo

  • pol kocke kvasa

  • približno 3 dl vode

  • žlička soli


Priprava


1. Za gluhe štruklje na hitro zgnetemo testo kakor za kruh. Pustimo ga vzhajati pol ure. Lahko ga naredimo tudi dan prej in shranimo v hladilnik.

2. V večji, širši lonec nalijemo vodo do polovice, solimo in pristavimo.

3. Kvašeno testo po potrebi razdelimo, oblikujemo v štruč­ko in previdno položimo v krop. Nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20–25 minut.

4. Kuhane štruklje vzamemo iz lonca, jih narežemo na rezine in ponudimo kot prilogo kakšni lahkotni kombinaciji z malo mesa in veliko popražene zelenjave, ali pa samo popražimo na maslu nekaj drobtin, zabelimo štruklje in si zraven privoščimo veliko sestavljeno solato.
Nasvet: Za spremembo v testo vgnetemo strt česen, peteršilj ali katero drugo zelišče.

Preberite tudi: Dve ključni napaki pri pripravi postrvi po mnenju ribogojcev

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 3.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

prilogeštrukljigluhi štruklji

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja