Odprta Kuhinja

Najboljše ideje, kako še pred jesenjo porabiti baziliko

Fotografija: GiorgioMagini/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ne, ne bomo vam predlagali, da naredite pesto.


No, pesto sicer obožujemo, a gotovo vam je že samim prišlo na misel, da lahko iz bazilike naredite to najbolj znano bazilikino pasto. Zato danes iščemo ideje, kam s podivjanimi lističi, ki so se to poletje zaradi obilice deževja in sonca nadpovprečno namnožili. Če ste sami oboževalci pesta, naj vas spomnimo, da ga lahko naredite na zalogo in zamrznete ter tako v aromatičnem okusu poletja uživate celo leto. Lahko pa za spremembo preizkusite kakšnega od spodnjih predlogov.

Majoneza


Aroma bazilike bo popestrila tudi namaze, ki niso pesto. Če imate radi majonezo, jo obogatite z zelenimi lističi in tako poskrbite, da bo naslednji sendvič še toliko bolj okusen. Lahko jo naredite sami, ali pa aromatizirate kar kupljeno. V tem primeru se držite napotka, da skodelico sesekljane bazilike mešate s skodelico majoneze. Vse skupaj zmiksajte v multipraktiku ter shranite v kozarec ali pa kar takoj namažite na kruh.

Olje


Dodatno delo za brbončice lahko z baziliko dodamo tudi olju. Tako kot majonezo ga v multipraktiku skupaj s strokom česna poenotimo z lističi bazilike. Tako bomo dobili odlično začimbo, ki jo bomo z veseljem polivali čez testenine, na pico ali kar na kos kruha. Če si želimo čisto nežne arome, pa v stekleničko olja dodamo le nekaj celih lističev in pustimo, da se olje počasi navzame arome.

Solata


Bazilikini listi so nežni in krhki. Dodamo jih lahko na marsikatero jed, vmešamo pa jih lahko tudi med solato. Ne bojte se, da bo aroma premočna. Liste pomešajte z mlado špinačo, dodajte sir, oreščke, lahko tudi sadje. Za bolj enoten okus velja vse skupaj sesekljati, da dobimo kultno sesekljano solato. Če vam do tega ni preveč, brez težav zaužijete tudi cele lističe.

Listi bazilike lahko čudovito popestrijo pisane solate. (Foto: 	peredniankina/Getty Images)
Listi bazilike lahko čudovito popestrijo pisane solate. (Foto: peredniankina/Getty Images)

Sirup


Gotovo veste, kako iz bezga naredimo sirup. Tudi meta je lahko odlična surovina, kuhali pa smo ga tudi že iz kopriv. No, zakaj ga ne bi pripravili še iz bazilike? Držimo se lahko receptov, ki jih uporabljamo pri drugih zeliščih, bazilikin sirup pa nato uporabimo kot samostojen napitek ali pa z njim prelijemo kepico vaniljevega sladoleda, limonov kolač ali pa z njim obogatimo svoj najljubši koktajl.
Preberite še: Najboljši način, da porabimo češnjeve paradižnike

Fotografija: GiorgioMagini/Getty Images
Deloindom.si: To so rastline, ki jih lahko gojite v vodi
Datum Objave: 4.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

bazilikapestomajonezasirup

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.