Odprta Kuhinja

Odličen trik, kako shraniti in porabiti odvečne rumenjake

Process of making cake. Female hands separate egg white from yolk for whipped cream. Step by step recipe of chocolate cherry cake. Series. Baking concept. Top view. (Process of making cake. Female hands separate egg white from yolk for whipped cream.
Odpri galerijo
A+   A-
Brez skrbi, ne bo vam treba skuhati ali speči novih jedi, kot so testenine, kreme in piškoti. Preprosto jih boste pospravili, da bodo postali še boljši.Ta teden ob izidu nove kuharske knjige Preprosto in sveže vse leto ustvarjamo z avtorico Urško Fartelj, blogerko, ki jo že vsi poznamo pod imenom 220 stopinj poševno. Med pogovorom o novem delu in listanju kuharice smo se odločili, da z vami podelimo nekaj gospodinjskih biserčkov, za katere smo prepričani, da bodo navdušili tudi vas. Pekli smo že makov zavitek, sočne skutne rezine, tokrat pa je na vrsti trik, v katerega se bo marsikdo zaljubil. Ko ne vemo, kam z rumenjaki, jih lahko dehidriramo v soli in hranimo v hladilniku do tri mesece.  Ko si boste zaželeli okusnega dodatka, ga boste preprosto očistili s čopičem in naribali na testenine, meso in rižoto, da bodo dodali kremast okus, ko se bo rumenjak topil na jeziku.

Tako izgleda posušen rumenjak, ki ga nato naribamo čez testenine, meso ...
Tako izgleda posušen rumenjak, ki ga nato naribamo čez testenine, meso ...

Suhi rumenjaki v soli  • rumenjaki

  • fino mleta morska sol


Priprava


1. Na dno posodice, ki naj ne bo plastična, damo plast soli, vanjo z žlico naredimo jamice in jih zapolnimo z rumen­jaki. Pokrijemo jih s soljo in shranimo v hladilniku. Soli potrebujemo toliko, da so rumenjaki popolnoma pokriti.

2. Najbolje je, če posoda ni pokrita in če je v hladilniku čim bližje ventilaciji. Pri meni je to najvišje v hladilniku.

3. Osmi dan bi morali biti že toliko dehidrirani, da se dajo naribati. Odvisno od velikosti jajc. Večji so, več časa bodo potrebovali, da se posušijo.

4. Dehidrirane rumenjake s čopičem nežno očistimo. Očistimo jih samo toliko, kolikor jih bomo potrebovali.
Namig: Suhe rumenjake naribamo po toplih testeninah, stejkih ...

O knjigi Preprosto in sveže vse leto: Prinaša več kot 120 receptov za vse letne čase. Tako boste na primer v teh dneh lahko prebrali, kakšen način shranjevanja kostanja se najbolj obnese, tudi povsem preprosti recepti, na primer za pečen kostanj in kostanjev pire, pa odražajo Urškino kulinarično raziskovanje in njen izvirni pridih.

Fotografije: NelliSyr/Getty Images in Urška Fartelj
Datum Objave: 12.10.2020 ob 07:10

Več iz te teme:

rumenjakidehidrirani rumenjaki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja