Odprta Kuhinja

Presenečeni boste, kako bi v resnici morali shranjevati brokoli

Odpri galerijo
A+   A-
Brokoli je izjemno zdrava zelenjava, ki jo je pametno čim večkrat vključiti v svoj jedilnik.


Že pogled na brokoli nam daje občutek, da živimo bolj zdravo življenje. Lahko bi ga označili za nekakšen simbol dobrega prehranjevanja in doslednega vnašanja vitaminov ter drugih hranilnih snovi v svoje telo. Ta mala drevesca so namreč polna kalcija, železa, fosforja, cinka in drugih hranil, ki jih slednje nujno potrebuje.

Brokoli lahko pripravimo na mnogo različnih načinov. Odličen bo v juhi ali le kot priloga. Lahko ga spečemo v pečici, gratiniramo, zmešamo v rižoto in še bi lahko naštevali. Najbolje je, če pripravimo svežega, lahko pa ga tudi zamrznemo in ga imamo tako vedno na zalogi. Pa veste, kako ga pravilno shraniti, da bo v sebi obdržal kar največ vitaminov in mineralov, predvsem pa ostal čvrst do našega zaužitja? Preverite spodaj!
Priporočamo: Tako pripravljen brokoli je boljši od pečenega krompirčka, pravi splet

V hladilniku ali zamrzovalni skrinji


Kot smo že omenili, so brokoliji videti kot nekakšna drevesca, shranjevati pa jih moramo bolj podobno šopkom rož. Zanimivo, da na to prej nismo pomislili in po prihodu s tržnice ali trgovine zelenjavo le odložili na polico hladilnika. Če želimo, da brokoli ostane svež, bi ga morali namreč postaviti v posodo z vodo. Naj bo dovolj velika, da vanjo spravimo brokolijevo steblo, hkrati pa dovolj majhna, da vse skupaj lahko postavimo v hladilnik. Najbolje je, da vanjo dodamo še nekaj kock ledu, da bo voda res hladna.

Skratka, to lepo zelenjavo shranite kot šopek sveže nabranih cvetlic, da se njegovi drobni cvetki ne bodo izsušili. Sicer pa ga lahko pospravite tudi v zamrzovalniku, a ne priporočamo, da to storite s celim kosom. Namesto tega brokoli najprej operite, nato pa ga narežite na manjša drevesca. Na hitro jih blanširajte (le nekaj minut), nato pa prestavite v mrzlo vodo, da se postopek kuhanja prekine. Vse skupaj odcedite, shranite v vrečko za zamrzovanje, zatesnite in postavite v zamrzovalnik.
Preberite še: Tako pripravljen brokoli je boljši od pečenega krompirčka, pravi splet

Fotografija: KucherAV/Getty Images
Datum Objave: 7.2.2022 ob 08:02

Več iz te teme:

zelenjavabrokolishranjevanjezamrzovanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.