Odprta Kuhinja

Pripomočki, ki bodo izboljšali peko domačega kruha

Odpri galerijo
A+   A-
Prvi val koronavirusa je mnoge okužil z navdušenjem nad peko domačega kruha. Čeprav ste med poletjem malce pozabili nanj, ga je v teh dneh zelo prijetno ponovno speči.



Redkokatero gospodinjstvo se pri današnjem hitrem tempu življenja pohvali z vedno doma pečenim hlebcem kruha. Na domačo peko smo namreč kar malce pozabili, saj je veliko bolj preprosto kruh kupiti v trgovini ali bližnji pekarni. V času pandemije, ki nam je omejila izhode ter nas nekako ujela med domače štiri stene, pa smo se bili primorani vrniti h koreninam. Mnogi so doma vzredili droži, marsikdo pa je ostal zvest staremu dobremu kvasu.

Okusi so različni in ravno zato nekdo veliko bolj uživa v kislem testu, spet drugi prisegajo na staro dobro štruco belega kvašenega kruha. Izbiro recepta tudi v drugem valu prepuščamo vam, spodaj pa svetujemo, kateri pripomočki bodo botrovali boljšemu končnemu rezultatu peke oziroma pomagali, da bo izdelek že skoraj kot iz pekarne.

Shramba za droži ali kvasec


Ni treba, da se odpravite po nakupih. Domek za droži ali kvasec lahko najdete v kakšnem kuhinjskem predalu. Pomembno je, da je posoda steklena ali plastična, da lahko skozi njo vidite in da pokrov dobro tesni.

Posebna moka


Navadna bela moka bo seveda zadovoljivo opravila svoje delo, a tako kot pri kuhanju, je kakovost osnovnih sestavin pri peki kruha zelo pomembna. Najbolje je, če moke kupite pri kakšnem mlinarju (pripravili smo seznam domačih ponudnikov po vsej Sloveniji), ali kupite zrna in jih v moko zmeljete doma ali v trgovini s to možnostjo. Nekatere specializirane za bio in eko izdelke imajo namreč svoj mlinček, kjer lahko zmeljete žita. Razliko pri kruhu bo zagotovo čutiti.

Kuhinjska tehtnica


Bolj natančno tehtnico imate, bolj pravilno se boste držali recepta. Kuhinjska tehtnica je zagotovo nepogrešljiv kuhinjski pripomoček v vsakem domu. Kdor veliko peče, ve, kako pomembno je natančno odmerjanje moke in vode, ko želimo točno določen rezultat.
Preberite tudi: Zares božanski jabolčni kruh

Vzhajalna košarica


Lesena ali pletena košara za kruh je odlična za oblikovanje hlebca. Najbolje je vzeti takšno, ki je dovolj velika za en kilogram kruha. Hlebci bodo tako lepše oblikovani. Izognili se boste tudi packariji na kuhinjskem pultu, dobra stran pa je tudi ta, da bo kruh videti kot iz trgovine.

Kapa za tuširanje


Ste se nasmejali, kajne? A brez heca, to je super pripomoček, s katerim lahko pokrijemo kruh, da bo lepo vzhajal in se ne bo izsušil. Hkrati se tudi lepo prilega na vzhajalne košarice.

Britvica za zarezovanje testa


Gotovo ste na spletu že opazili hlebce z vdelanimi rožicami, listi in podobnimi lepimi motivi. Ker je redkokateri nož dovolj oster, da bi z njim naredili lepe zareze, pekarski mojstri v ta namen uporabljajo kar z britvico.

Nož za razrez testa


Z njim brez težav razdelimo testo ali si pomagamo pri gnetenju oziroma prepogibanju, še posebno, ko ustvarjamo z večjimi odstotki vode.

Plastično polkrožno strgalo


Z njim lahko testo izjemno enostavno postrgamo iz posode in tako poškodujemo čim manj glutena ter zračnih mehurčkov.

Nitka za zobe ali sukanec


Testo lahko na več delov razdelimo tako, da kos preprosto odtrgamo ali pa ga odrežemo. Najlažje pa ga bomo prepolovili kar s sukancem ali zobno nitko, ki bo testo preprosto preščipnila.

Litoželezni lonec


V njem se bo kruh odlično spekel in dobil takšno skorjo kot tisti iz pekarne. Lonec najprej ogrejete v pečici, nato pa vanj prekucnete vzhajano testo testo, ki se bo v loncu nato hrustljavo zapeklo.

Plošča za peko


Kruh so nekoč pekli v krušni peči in ta hlebcu gotovo doda tisti domači priokus. Če peči doma nimate, jo lahko nekoliko poustvarite v svoji pečici. Vanjo postavite glineno ali kovinsko ploščo za peko in nato nanjo postavite testo. Namig: najceneje si lahko pomagate tako, da v pečico položite kar šamotne plošče. A, kot smo navedli že v prejšnji točki, zadostoval bo že litoželezni lonec, saj vam v pečici ne bo treba dodatno ustvarjati pare ter vanjo podtikati lončka z vodo.
Preberite še: Kruh: zbirka receptov, ki nas najbolj navdušujejo

Fotografija: Getty Images

 

 
Datum Objave: 9.11.2020 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: