To morate vedeti, ko uporabljate mlete začimbe

Odpri galerijo
A+ A-
Takšna so pravila, ko kuhamo z mletimi začimbami.
Preberite tudi: Poznate razliko med začimbami in zelišči?
Katere in kakšne začimbe
Cele ali mlete? Večina chefov bi raje izbrala čim bolj sveže in prisega na to, da začimbe sušimo, pražimo in meljemo sami. Za takšno izbiro imajo seveda več tehtnih razlogov.
Mlete začimbe so seveda priročnejše, a imajo tudi svoje negativne plati. Če jih boste primešali v juhe ali omake, morate vedeti, da bodo najverjetneje spremenile barvo jedi, to pa se ne bo zgodilo, če uporabite cele začimbe. Ko mlete začimbe dodajate tekočinam, jih predhodno ni treba pražiti, saj bodo v nasprotnem primeru lahko jedi dodale grenak priokus. Prav tako je mlete začimbe jedem potrebno dodajati postopoma, saj lahko v velikih količinah popolnoma zamenjajo noto jedi.
V splošnem se je tako najbolje držati celih začimb, ki jih navadno prepražimo in stremo v terilniku, nekatere pa lahko uporabimo tudi cele. Cela cimetova paličica bo na primer lepo dopolnila sladek okus mlečnega riža, če jo skuhate v njem.
Koliko mletih začimb nadomesti cele?
Ko recept zahteva cele začimbe, vi pa imate pri roki le mlete, se ne bojte uporabiti teh v prahu. Morate pa biti pozorni na količino. Pri odmerjanju tako količino mletih začimb zmanjšajte za približno 25 odstotkov oziroma četrtino. Če recept želi čajno žličko cele kumine, namesto nje v lonec stresite tri četrtine čajne žličke mlete.
Preberite še: Zelo preprosto limonovo pecivo s skrivno sestavino
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 29.5.2020 ob 07:05