Odprta Kuhinja

To so najokusnejše kombinacije s siri

Odpri galerijo
A+   A-
Za sir je že marsikateri strokovnjak povedal, da je skoraj popolna hrana. Tehnično gledano, bi dodali, mu manjka le kak vitaminček, recimo C, in nekaj vlaknin. In zato ni nenavadno, da sire ponavadi kombiniramo s sadjem in različnimi vrstami kruha. Ampak mož­nosti je seveda še več.Kot skupina se siri najbolj podajo k jabolkom, kruhom, zlasti tistim bolj nevtralnega okusa, k hruškam, grozdju, suhemu sadju in oreškom, pa tudi češnjam in zeleni ter šunki. Ampak to so le najsplošnejša navodila. Skupine primernih okusov se razširijo, ko pod drobnogled vzamemo posamezne vrste sira.

1. Siri z modro plesnijo


Siri z modro plesnijo so imenitna družba medu, prav tako pa nekaterim klasičnim izbiram, kot so jabolka, zelena, hruške, kreša, krompir, kisla smetana, fige, česen in mandlji. Poznavalci znotraj te skupine posebej opozarjajo, da se bo gorgonzola najbolje ujela z orehi in hruškami ter presenetljivo z okusom mete. Ena od primernih, skoraj klasičnih izbir je tudi kombinacija s špinačo ter češnjami in višnjami. Roquefort iz te skupine je čudovit partner rdečemu vinu – skoraj ne morete zgrešiti, lahko pa poskušate tudi s konjakom. Okus roqueforta kulinarični strokovnjaki priporočajo tudi takrat, ko bi radi obogatili nežen por.

2. Brie in camembert


Tudi pri nas je zelo priljubljen sir brie, ki mu zgodovinarji hrane pripisujejo, da je eden najbolj staroveških, saj sega njegova zgodovina v čase frankovskega kral­ja Karla Velikega. Pri tem siru se boste izkazali za poznavalca, če ga boste kombinirali z jagodami, pistacijami, melonami, figami in datlji, ob stalnih predlogih, kot so češnje in jabolka. Tisti, ki jih zanimajo »močnejše« kombinacije, lahko pokusijo brie s piščancem, ob tem pa enologi vsekakor predlagajo belo vino. Brie je tudi primerna družba za surovo zelenjavo, kot sta korenček ali stebelna zelena.

Kaj pa dodati, kadar se nam zdi, da na mizi sameva camembert? Ne boste zgrešili, če mu pomagate z nekaj zelen­ja rukole, z vsemi mladimi solatkami, gastronomski mojstri pa mu pripisujejo tudi okus, ki bo znal poudariti odličnost sliv – in nasprotno, seveda. Kdor ima rad kislo: nasilja temu siru ne bo delal balzamični kis.

3. Feta


Ob tej besedi bi skoraj vsak takoj izstrelil: grška kuhinja. In bi imel čisto prav. Ker je najmočneje zasidran v sredozemskem bazenu, mu je treba priskrbeti družbo, ki izvira iz istega podnebja. Paprike, najbolje rdeče, oljčni kruh, čičerka, jajčevci, jagnjetina, limone, meta, oljke, rdeča čebula, rakci, špinača, timijan, celo lubenica in seveda nevtralne poletne bučke. K feti ponavadi postrežemo rdeče vino.

4. Ementalec in gavda


Ementalec je eden najbolj razširjenih sirov pri nas, saj je široko uporaben in nima kakšnih specifik, ki bi motile različne okuse. Tudi pri njem bi verjetno vsak že instinktivno vedel, s čim ga ponuditi: s šunko, krompirjem in kruhom. Včasih je preprost odgovor čisto dovolj.

Tudi gavda sodi v podoben razred priljubljenosti pri kupcih, vendar ima več posebnosti pri kombiniranju: postrezite jo z jabolki, breskvami, še posebno mlado, z gobami, hruškami, marelicami. In seveda s špinačo, s katero težko zgrešite.

5. Kozji sir


Vse bolj priljubljen, za gurmanske navdušence. Tudi presenetljivo vsestranski, ko gre za druge vrste hrane, s katerimi ga je mogoče kombinirati. Pri kozjem siru na splošno se je mogoče poigrati z začimbami, recimo s cimetom, vaniljo in zvezdnim janežem. Od svežih zelišč je najprimernejša družba za komarček, drobnjak in, zanimivo, pehtran. Ta bo tudi najbolje znal sebi v prid obrniti kislost limone. Od plodovk so prva izbira paprike, od oreščkov pa orehi. Nekaj klasičnih kombinacij: kozji sir z medom in kakiji, kozji sir s češnjami in timijanom, pa še ena za ljubitelje mesnin: kozji sir s panceto in šalotkami.

Poskusite: Kozji sir s karamelizirano hruško

6. Mocarela


To bi verjetno vedeli tudi otroci: mocarela je skoraj sinonim za pico in italijansko kulinariko na splošno. Ni treba izumljati nič novega: paradižnik in bazilika. Kogar pa veseli ali ima ta sir posebno rad, so na voljo še kombinacije z inčuni, panceto, radičem, sušenimi paradižniki in tartufi.

7. Parmezan


Za mnoge je parmezan kralj med siri, ne nazadnje zato, ker ga imamo v taki ali drugačni obliki ves čas v hladilniku. Ga ni bolj elegantnega prigrizka kot svež italijanski kruh, nekaj grobo odkrhnjenih kosov parmezana, in če bi res hoteli popolnost, kozarec prosecca. To je sir, pri katerem se z velikimi črkami izpiše geslo testenine in italijanska kuhinja na splošno. Drugače pa se njegov okus sklada tudi z rustikalnim bobom, vsem koščičastim sadjem, medom, balzamičnim kisom, oljčnim oljem ter baziliko in figami.

8. Maskarpone


Za konec še sir, ki ga z veseljem prepoznamo v številnih imenitnih slaščicah, predvsem italijanskega izvora. Za sladke užitke je maskarpone dobra kombinacija borovnicam, čokoladi, figam in limoninemu soku. Praktična je tudi družba čisto navadnih piškotov in malo manj navadnega sadja: maskarpone lahko ponudimo s tropskim sadjem, pa z ingverjem, limeto in različnimi vrstami jagodičevja. Za peko je koristen tudi podatek, da ga lahko mešamo z okusom karamela, dopolnjeval ga bo okus masla, za povrhu pa nekaj žganega. Za tiste, ki jim ni do sladkega: maskarpone, fige in pršut ali pa maskarpone z rukolo in tartufovim oljem. Za druge pa verjetno najbolj mamljiva kombinacija od vseh: s čokolado in jagodami.

Foto: Thinkstock

Poskusite še: Testenine z mladim sirom

Datum Objave: 18.11.2017 ob 17:11

Več iz te teme:

sirfetamaskarponemocarelaparmezankozji sircamambertgaudaementalecbriesiri z modro plesnijo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja