Odprta Kuhinja

Triki s papirjem za peko, ki so nam v letu 2022 spremenili kuharsko rutino

Fotografija: gbh007/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Decembra praviloma največkrat zaženemo pečico, prav zato je nadvse pogosto v uporabi tudi papir za peko.


Verjetno ste skoraj vsi v teh dneh že spekli kaj sladkega. Ne dvomimo, da je bilo odlično, mislimo pa si tudi, da ste imeli vsi pri roki papir za peko. Brez njega si dandanes težko zamislimo piškote, pite in druge sladke grižljaje. Kulinarične eksperimente namreč želimo poenostaviti, oziroma si vsaj olajšati čiščenje pekačev, na katerih so dobrote romale v pečico.

Ravno zato smo na Odprti kuhinji peki papirju posvetili kar nekaj pozornosti. Spodaj smo nasvete in trike z njim zbrali na kup, da jih pred naslednjo peko še malce preučite in tako poskrbite, da vam bo ta papirnata podlaga povzročala čim manj preglavic.

Kako ga elegantno prilagoditi pekačem


Papir za peko navadno kupimo v zvitku, včasih pa je razdeljen že na posamezne lističe. A vedno enakih dimenzij. Pekači v naših kuhinjah pa so najrazličnejših oblik in včasih zato pri polaganju papirja naletimo na težave. Na srečo po tehtnem premisleku vedno najdemo tudi rešitve. Za eno izmed njih potrebujemo škarje in z njihovo pomočjo lahko pravokotne lističe kaj hitro spremenimo v kroge in kvadrate. Natančna navodila zanje najdete tukaj.

Lahko pa se tudi drugače znajdemo in ta trik vas je že popolnoma navdušil. Kadar kruh, kolače in podobno pecivo pečemo v pravokotnih pekačih, lahko v kuhinji s papirjem za peko izvedemo nekakšen origami, ki bo poskrbel, da se bo papir kot vlit prilegal njihovi notranjosti. Čeprav se morda sliši zapleteno, gre pa nekaj popolnoma preprostih pregibov papirja, ki si jih lahko ogledate v tem videu.

Včasih pa je najbolje vse skupaj kar zmečkati in ... ne, papirja tokrat ne bomo v ihti vrgli v smeti. Zmečkanega ga raje podržimo pod tekočo vodo. Ko vidimo, da se je nekoliko omehčal, ga previdno ožamemo, nato pa zopet razprostremo. Ko je moker, se bo precej bolj voljno prilagodil okrogli obliki pekača. Podrobnosti lahko vidite tukaj.

Obstaja pa še nekaj trikov, ki nakazujejo, da papir za peko, v resnici ni namenjen samo peki. Na tej povezavi boste našli še dodatnih sedem načinov uporabe, ki vam bodo v kuhinji prišli še kako prav. Iz povoščenega papirja namreč lahko naredimo čisto pravi lij, lahko pa ga uporabimo tudi za vzpostavitev reda in čistoče v kuhinji.

Je papir za peko lahko zdravju škodljiv?


Morda se sprašujete tudi, iz česa je peki papir v resnici sploh narejen in ali njegova uporaba morda lahko celo škodi zdravju. Skoraj pri vsakem receptu za peko ga omenjamo, imamo ga za samo­umevnega. V resnici pa: koliko jih je med nami, ki so si vsaj enkrat pazljivo pregledali njegovo embalažo in ki bi znali na pamet povedati, koliko temperature še prenese – ali, ne nazadnje, kako ga sploh naredijo. Brez skrbi, za vas smo TUKAJ preverili vse takšne dileme.
Preberite še: Zakaj je aluminijasta folija na eni strani svetleča

Fotografija: gbh007/Getty Images
Datum Objave: 7.12.2022 ob 06:12

Več iz te teme:

pekapapir za pekopeki papir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.