Kdaj lahko jušno osnovo v receptu zamenjamo z vodo

Jušna osnova.

Marsikateri chef končni okus jedi zaupa dobri jušni osnovi. Kdaj pa jo lahko v receptu preskočimo in nadomestimo z vodo?

Jušno osnovo navadno pripravimo na podoben način kot bi pripravljali domačo govejo juho. Arome zelenjave, mesa in kosti se namreč, ko vodo zavremo, začnejo sproščati vanjo in tako dobimo okusno tekočino. Kako doma pripraviti odlično mesno ali ribjo, smo že pisali in priporočamo, da poškilite na zgornji povezavi.

Jušna osnova je seveda pomemben del tudi mnogih omak, rižot in drugih jedi, saj jim doda bolj intenziven okus. Čeprav jo je dobro vedno imeti nekaj na zalogi v hladilniku ali zamrzovalniku, pa se včasih zgodi, da nam je zmanjka. Kaj storiti takrat, če smo se znašli že na polovici recepta in opazili, da je jušna osnova pošla?

No, na srečo jušna osnova navadno v jedeh igra stransko vlogo, tako, da jo bo v večini primerov mogoče nadomestiti z vodo. Če kuhamo nekaj, kar vsebuje meso, razlike skoraj ne bomo opazili, saj bo okus slednjega namreč dovolj intenziven. Prav tako ne bo težav, če recept vsebuje veliko zelišč, česna, čebule ali ingverja, na primer.

Če pa kuhamo vegetarijansko ali vegansko jed, bo jušna osnova bolj pogrešljiva. Če imate v tem primeru pri roki kakšno jušno kocko, lahko malce okusa nadoknadite z njo, je za portal The Kitchn povedala chefinja Hetty McKinnon. Prav tako lahko poskusite z raznimi mešanicami začimb, ki bodo prav tako povečale intenziteto okusa jedi. Kako narediti domačo različico, si lahko preberete tukaj. 

Najbolje je, da imamo doma torej vedno dovolj veliko zalogo domače jušne osnove. Trik, da bodo sestavine zanjo vedno pri roki, pa smo na Odprti kuhinji že naštudirali in moramo reči, da se ga zvesto držimo. Vsakič, ko kuhamo, sestavine, ki ostanejo, shranimo v posebni posodi v zamrzovalniku. Pa naj bodo to piščančje kosti, zeleni del pora ali čebulni olupki. Tukaj preverite, kaj storiti z njimi!

Preberite še: Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus

Fotografija: Getty Images

 

 

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana