Pripravimo si zeliščno maslo

Težko se mu je upreti, saj povzdigne še tako dolgočasno jed. Kaj šele, če ga izdelamo sami.

Strastni kuharji si radi naredimo nekaj dodatnega dela za priboljške, s katerimi oplemenitimo jedi, si polepšamo deževen dan ali presenetimo goste. Lahko bi jim rekli kar male skrivnosti, ki jih hranimo v zamrzovalniku, hladilniku ali skritih kotičkih omare. Mednje zagotovo spada omamno in dišeče zeliščno maslo, v katerega ujamemo arome in vonjave naših najljubših zelišč.

Postopek

Maslo pustimo na sobni temperaturi pol ure, da se zmehča.

Med tem pripravimo zelišča: operemo jih, otresemo in osušimo na kuhinjski krpi ali papirnati brisački.

Maslo stresemo v multipraktik z rezilom S in ga dobro premešamo. Dodamo še popolnoma osušena natrgana ali osmukana zelišča. Vse skupaj lahko popestrimo še s česnom, oljčnim oljem ali začimbami ter dobro premešamo.

Če bomo priboljšek uporabljali za namaze, se lahko poigramo celo z dodatki, kot so jogurt, siri, skuta, jedilne cvetlice, neverjeten okus pa mu dodajo kvasni kosmiči.

Kako ga shranimo?

Zeliščno maslo lahko v zaprtem kozarčku hranimo v hladilniku nekaj dni, še bolje pa je, če ga v manjših porcijah skrijemo v zamrzovalnik. S pomočjo folije ga lahko oblikujemo v klobaso, uporabimo pa lahko tudi lične modelčke za praline, te napolnimo z maslom in zamrznemo. Nato zamrznjene priboljške odstranimo iz modelčka in predenemo v posodo ali vrečko, iz katere si bomo zeliščno maslo jemali po potrebi.

Skrivnostni dotik

»Zakaj je ta zrezek tako bogatega okusa? Kaj si uporabil, da je rižota tako božanska?« vas bodo spraševali gostje, ko bodo okušali mojstrovine z dotikom zeliščnega masla. Kako jih boste šele razveselili, ko jih bo za predjed pričakal topel kruh in dišeč kremast namaz različnih okusov in oblik. Primešajte ga testeninam, po koščkih ga dodajte pečenemu krompirju ali obogatite zelenjavne pireje. Kako dobra bo šele pravkar pečena riba – s kančkom vaše skrivnosti, seveda.

Nekaj idej

Pred časom se je za tiskano OK o zeliščnem maslu razpisala tudi naša zeliščarka Mirjam Grilc. Da se boste lažje odločili, katere okuse pripraviti, je tukaj nekaj njenih namigov.

Timijanovo maslo

– 125 g masla
– 10 g materine dušice brez stebelc
– sol, poper
– lupina pol limone

Sredozemsko maslo

– 125 g masla
– po eno manjšo vejico rožmarina, kraškega šetraja, ožepka, sivke, dobre misli
– po en večji list lovorja in žajblja
– noževa konica rdeče mlete paprike

Cvetlično maslo

– 70 g masla
– po 7 cvetov borage, marjetice, divje mačehe, plavice (samo cvetni listki)
– 2 listka ali 2 stroka česna
– žlička praženih sezamovih semen
– sol

Maslo s kapucinkami

– 125 g masla
– 15 listov kapucinke, 5 cvetov kapucinke
– žlička nasekljanega peteršilja
– 3 kapljice limonovega soka
– sol in poper

Hribovsko maslo

– 50 g masla
– žlica skute
– žlica čemaža v olju (je že slano, zato ne dodajajte soli)
– žlička mletih orehov
– nekaj kapljic limonovega soka

Foto: Iryna Melnyk/Thinkstock

Preberite še: Porabimo zelišča

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.