Tako v krompirjevem pireju zagotovo ne bo grudic

Krompirjev pire je odlična priloga k marsikateri glavni jedi, najboljši pa je, če nam ga uspe pripraviti povsem brez grudic.

Francozi radi pravijo, da ni jedi, ki je maslo ne bi izboljšalo, in seveda vemo, da je krompirjev pire obogaten s kar lepo količino le tega. Več kot ga dodamo, bolj kremasta in aromatična bo ta priloga.

Pire smo pripravljali že na vse možne načine. Celo takšnega, ki ga lahko naredimo vnaprej. Za tiste praznične dni, ko kuhamo za več ljudi in več jedi hkrati. Zlata pravila smo iskali v Michelinovih restavracijah, spraševali pa smo se tudi, kje tiči skrivnost najboljšega okusa te škrobaste priloge.

A ne glede na recept in sestavine, ki jih primešamo h krompirju, nas vedno najbolj skrbi tekstura. Skoraj nihče se namreč ne razveseli grudic v pireju, zato smo poskočili ob  spletnem videu, ki obljublja, da se jih bomo s preprostim trikom za vselej znebili. Priporočamo, da si ga ogledate spodaj, nato pa vam ga v nadaljevanju dodobra obrazložimo.

@cookingwithshereenBest Mashed Potatoes! ##tiktokcooks ##hellofall ##comfortfood ##homecooking ##cookingwithshereen ##fyp♬ original sound – COOKING with SHEREEN

Če se držimo recepture v videu, bomo potrebovali 1,3 kilograma krompirja. Gomolje najprej operemo, nato olupimo in narežemo na majhne kocke. Vse skupaj stresemo v lonec in prelijemo s hladno vodo. Lonec postavimo na štedilnik in ogenj prižgemo na maksimalno jakost ter počakamo, da zavre. Nato dodamo zajetno količino soli, zmanjšamo ogenj ter kuhamo 10 do 20 minut, da se krompir zmehča.

Krompir odcedimo in ga za pet minut postavimo nazaj v vročo posodo, da iz njega izhlapi odvečna vlaga. Medtem v kozici na zmernem ognju stopimo 200 gramov masla in dodamo 120 mililitrov sladke smetane. Dobro premešamo.

Krompir nato pretlačimo s tlačilko za pire in ga prelijemo s smetano ter maslom. Solimo po okusu in dobro premešamo. Po zgledu videa ga lahko nato preložimo v servirno posodo ter prelijemo s tartufovim oljem.

Preberite še: Pire iz sladkega krompirja: tako dober, da bi ga morali prepovedati

Fotografija: IngaNielsen/Getty Images

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana