4 recepti s črnim ohrovtom

Trdoživi znanilec pomladi, kot ga priporoča Slavka Ilich.

Prijateljice me že zaslišujejo, kdaj bom sejala paradižnike. Na prvi ali drugi termin za plod po setvenem koledarju Marije Thun, seveda. Nič hitenja, ampak tako kot druga leta, sem se odločila. Vremenske napovedi za več tednov naprej so negotove. Če gredo sadike prehitro v zemljo in potem po prvem maju nastopi ohladitev, imamo »maler«! Seveda pa lahko z manj skrbi sejete tisti, ki ste pod milejšem nebom, kjer ni tako hudih ohladitev, kakor znajo presenetiti na primer v Ljubljani ali na Gorenjskem! Vsekakor bom sama sejala na drugi (ali tretji) termin in nato lepo počasi vzgajala. Tako bodo šle moje sadike v zemljo po treh ledenih možeh, ki se le redko izneverijo. Seveda, spet!, na dan za plod, kar bo letos precej pozno! Blagor tistim, ki imate rastlinjak! Sama še vztrajam, a vsako leto tudi premišljujem, ali bodo paradižniki zreli približno enako, kakor če bi jih sadila prej!

So pa moji grahki in bobi že nekaj dni v zemlji in mirno kalijo na notranji strani okna!

No, nazaj k današnji temi! Posebej sem se posvetila trdoživemu znanilcu pomladi na vrtu, toskanskemu črnemu ohrovtu. Italijani mu rečejo cavolo nero – torej dobesedno črno zelje. V moji visoki gredi je prezimilo nekaj rastlin, dobi pa se tudi na ljubljanski tržnici in zagotovo še kje (na Primorskem). Veselje je gledati, kako se razvijajo in daljšajo njegovi zamolklo zeleni ozki nakodrani listi! In kakšen dober okus imajo. Posebno ko jih oplazi mraz!

Pripravila sem jih na več načinov. Najprej samo blanširane in potresene z naribano limonino lupinico. Taki so lahko tudi odlična priloga h kakšni fini ribici oz. kot predjed na popečenem kruhku. Potem sem naredila dobre »krostine«. Na kruhke (popečene) sem naložila na česnu popražene liste črnega ohrovta, dodala še rezino pršuta ter pokapala z oljčnim oljem in popoprala. Pravi užitek! Črni ohrovt sem tudi blanširala in nato popekla ter položila na polnovredne rezance. Dodala sem še dimljeno rikoto in …, no saj je vse v receptu v nadaljevanju!

Pa še zadnji namig za kosilo: črni ohrovt sem blanširala in nato popekla na natrgani svinjini ter potresla s (starim) kruhom. Ker sem ga spekla sama, ga nisem mogla zavreči, potem ko sem odkrila, da se je v košku za kruh »skrilo« nekaj že malo trdih koščkov. Seveda sem jih opekla (brez maščobe!) na ponvi, takoj narezala na kocke in vmešala v ohrovt. Vse skupaj sem potresla še z zadnjimi pečkami granatnega jabolka in lahko mi verjamete, da je bilo odlično! Ponovite – in naj vam tekne!

Krostini s črnim ohrovtom in pršutom

Priloga iz črnega ohrovta in limonine lupinice

»Enolončnica« s črnim ohrovtom na natrgani svinjini s kruhovimi kockami

Testenine s črnim ohrovtom

Poizkusite še: Recept za saherjevo torto

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana