5 slovenskih jedi, ki jih res morate znati pripraviti
Odpri galerijo
A+ A-
Ali znate skuhati zares dobre štruklje? Kaj pa joto in koruzne žgance? Vse to so slovenske dobrote, ki pogrejejo tako dušo kot želodec.
Kupite
- 0,5 kg kislega zelja
- 1 kg kisle repe
- 4 večje krompirje
- 2 manjši čebuli
- glavico česna
- 3 jabolka
- 2 para kranjskih klobas
- 1 kg svežih mesnatih svinjskih kosti
- 0,5 kg svinjskega mesa
- 1,15 kg skute
Preverite, ali imate dovolj
2 dl (150 g) prosene kaše, 150 g ajdove kaše, koruzna moka, mast z ocvirki, pšenični zdrob, 4 jajca, moka, mleko, sladkor, muškatni orešček, cimet, mleta sladka paprika, lovor, brinove jagode, šetraj, poper, sol, po želji rozine, oreščki in kuhan fižol
Sestavine so preračunane za obrok štirIčlanske družine.
Po korakih: štruklji, slani ali sladki
Štrukelj pomeni polžasto zavit zvitek, pripravljen iz vlečenega, kvašenega ali listnatega testa, iz pšenične moke ali z dodatkom kakšne druge. Ponavadi pri štrukljih govorimo v množini. Lahko so sladki ali slani, kuhani ali pečeni. Zelo dolgo nazaj so polžasto zavite štruklje večinoma pekli v lončeni posodi, iz njih se je kasneje, ko so gospodinje dobile model s tulcem v sredini, razvila znamenita potica. Če so jih spekli posamič, v kosih, so dobili štrukeljčke. Ob vsem burnem dogajanju pa so pohlevno stopali kuhani štruklji, kakršne poznamo še danes.
Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso
Odlična domača hrana.
Koruzni žganci z ocvirki
Lonec za kuhanje žgancev naj bo malo večji, predvsem pa visok, saj boste le tako brez težav oblikovali žgančke, ne da bi vam med delom uhajali iz posode po vsej delovni površini.
Bujta repa
Bujta repa je celo veliko boljšega okusa, če je vsaj enkrat pogreta. Ne pozabite na kaj pustnega za poobedek.
Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki
Ajda je rešila Slovence gotove lakote – zelo starodavna jed.
Naslovna fotografija: Dejan Javornik
Deloindom.si: Letos več težav pri kisanju zelja in repe
Datum Objave: 21.10.2022 ob 12:10