Odprta Kuhinja

6 kultnih tort z recepti za domačo uporabo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Posvetimo se lepoticam, ki po vsem svetu veljajo za najboljše. Pa veste, kaj je največja skrivnost za vrhunski rezultat? Da jih naredimo kar sami.


Torta Esterházy


Med tanjšimi in nežnimi beljakovimi biskviti, po prvotnih recepturah obogatenimi predvsem z mandlji, skriva masleno kremo z vaniljo. Zaključena je s tipično belo glazuro in nekakšno čokoladno rozeto, po obodu pa oblečena v mandljeve lističe. Njena zgodovina in slava segata v pozno 19. stoletje avstro-ogrske monarhije, ime pa nosi po princu Pavlu Antonu III., članu madžarske dinastije Esterhazy. Še danes velja za zvezdo srednjeevropskega slaščičarstva.

ni podpisa
ni podpisa

--

Domača sacher torta


Receptura za originalno tortico je strogo varovana skrivnost, našim očem pa ostajajo skrita tudi navodila za pripravo kranjske saherce, ki jo že debela štiri desetletja pripravljajo po enaki recepturi. Zato danes prinašamo le po­enostavljen približek recepta za čokoladno torto z mareličnim nadevom, dopolnjeno z bogatim čokoladnim oblivom.

birthday chocolate sacher cake with apricot jam on the table. written by chocolate
birthday chocolate sacher cake with apricot jam on the table. written by chocolate

--

Torta doboš


Le kdo je ne pozna, slastne madžarske torte s karamelnim oblivom, narejene v več plasteh? Da bi vam razkrili nekaj skrivnosti o torti doboš, smo poklicali v znano budimpeško slaščičarno Gerbeaud.

<span style=

Medena torta – marlenka


Ob besedi torta vedno pomislimo na biskvitno osnovo, ki marsikoga odvrača od tega, da bi se lotil peke. Mogoče pa je medena različica, poznana tudi kot medovnik, medovik in marlenka, prava za vas. Zgrajena je namreč iz šestih razvaljanih oblatov medenega testa, med katere namažemo masleno kremo, obogateno s kondenziranim mlekom, in vse skupaj posujemo z mletimi orehi.

ni podpisa
ni podpisa

--

Črni gozdiček


Črni gozdiček je klasika iz Schwarzwalda in za marsikoga najboljša torta. Zanjo je značilen sladko-kisel kontrast čokolade v biskvitu in višenj v nadevu, oboje pa zaokroži nežen okus smetane. Zares kultna.

ni podpisa
ni podpisa

--

Priporočamo še: TOP 7 jagodnih sladic


Naslovna fotografija: Kristina Smodila
Datum Objave: 11.5.2021 ob 09:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja