Mmm, pire, ki bi bil odlična priloga na martinovi pojedini

Fotografija: Polina Shurygina/Getty Images

Pire se pogosto znajde kot priloga pri slavnostnih pojedinah, a tokrat ga bomo pripravili malce drugače.

Čas do martinovega se izteka, zadnji dnevi pred pojedino pa minevajo v iskanju poslednjih idej, kaj vse še lahko za praznik vina postavimo na mizo. Glavna zvezda bo seveda Martinova gos, se pa razume, da ne bodo manjkali tudi mlinci in dušeno rdeče zelje. Pogosto poleg postrežemo tudi pire. A danes predlagamo, da ga pripravite nekoliko drugače.

Izjemno priljubljena ameriška kuharica Ina Garten ga namreč zelo rada pripravi iz peteršiljevih korenin, ki na vrtu pogosto ostanejo spregledane in jih imate v tem trenutku morda celo še na zalogi. Takšen pire bo prijetna aromatična popestritev na mizi, ki želodca ne bo preveč obtežila, hkrati pa se bo izjemno lepo podala k vsem zgoraj naštetim jedem, ki jih označujemo za martinovo klasiko.

Navdušenje nad pirejem je seveda veliko, a ob vseh drugih specialitetah se ga hitro nasitimo. A ne, če ga pripravimo iz peteršilja. Bo pa na mizi enako privlačno in mamljivo vabil, četudi vsebuje precej manj škroba. Da bo še posebej lahek, mu ne bomo dodajali krompirja. Posegli bomo le po maslu ter vse skupaj začinili s soljo in poprom, saj je peteršilj že sam po sebi dovolj dramatično aromatičen.

Sestavine

  • 680 g peteršiljevih korenin
  • 2 žlici masla
  • sol in oper

Priprava

1. Korenine dajte v lonec in jih prelijte z vodo ter solite z žlico soli. Zavrite, pokrijte s pokrovko, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15 do 20 minut oziroma dokler peteršilj ni mehak. Vode iz lonca nato ne zavrzite.

2. Korenine nato prestavite v multipraktik, dodajte še približno deciliter tekočine iz lonca in zmiksajte. Po potrebi dodajte še več tekočine ter na koncu še maslo.

3. Poprajte in solite po okusu in postrezite še toplo.

Preberite še: Recept in namigi, da bo martinova račka odlično uspela (VIDEO)

Fotografija: Polina Shurygina/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana