Nadev za martinovo pečenko bo najboljši, če boste izbrali takšen kruh

Odpri galerijo
A+ A-
Bliža se martinovo, ta vikend pa je lahko generalka.
Martinovo gos, raco ali kokoš običajno napolnimo s kruhovim nadevom. Priprava tega ni pretežka, kljub temu pa se moramo pri njej držati smernic, da bo pečenka izpadla tako, kot si želimo. Česar nočemo, je predvsem to, da bi bila fila, kakor ji mnogi rečejo, suha. Pa tudi premokra ne sme biti. Skratka, pripravili bomo takšno, kakršna mora biti, vse pa se začne s pravilno izbiro kruha.
Star ali sušen kruh?
Katerega izbrati, se sprašujete? No, bolj kot izbira vrste, bo kakovost nadeva določala izbira med starim ali posušenim kruhom. Naj pojasnimo: kruh, ki se je posušil na zraku, v nadevu ne bo odigral enake vloge kot tisti, ki smo ga mi predhodno posušili v pečici. Vlaga se bo v prvem primeru namreč preselila iz glutenskih celic v zrak v luknjicah v kruhu. Če pa bomo kruh sušili v pečici, bo vlaga izhlapela. Kaj pa to pomeni za nadev?
Verjeli ali ne, kruh, ki ga bomo posušili v pečici, bo bolje odigral svojo vlogo, saj bo lepše vpil tekočine pečenke. Še sreča, da ga lahko sami posušimo v pičli uri, med tem ko bi morali za prvo različico razmišljati nekaj dni vnaprej. Da ste pozabili posušiti kruh, tako ne bo več težava. Pazite le, da ne pozabite odtajati pečenke, če jo slučajno hranite v zamrzovalniku.
In še to. Kako pravilno posušimo kruh za nadev? Pečico segrejemo na 135 stopinj Celzija in vanjo položimo pekač, poln na majhne kocke narezanega kruha. Vse skupaj sušimo približno 45 minut. Nato pa je čas, da sušenemu kruhu dodamo še druge sestavine in pripravimo nadev. Recept zanj pa najdete tukaj.
Preberite še: TOP 15 receptov za martinovo pojedino
Fotografija: freeskyline/Getty Images
Datum Objave: 4.11.2022 ob 07:11