Odprta Kuhinja

Nadev za martinovo pečenko bo najboljši, če boste izbrali takšen kruh

Fotografija: freeskyline/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Bliža se martinovo, ta vikend pa je lahko generalka.


November je tu, pred vrati pa tudi že praznik vina, ki mu pritiče organizacija martinove pojedine. Ob tej priložnosti se bodo na mizi tradicionalno znašli mlinci, rdeče zelje in gos. Slednja je pogosto zamenjana tudi z raco ali celo piščancem, ne glede na vrsto perutnine pa je takšna pečenka pogosto nadevana. In danes bomo govorili ravno o pečenkinem nadevu.

Martinovo gos, raco ali kokoš običajno napolnimo s kruhovim nadevom. Priprava tega ni pretežka, kljub temu pa se moramo pri njej držati smernic, da bo pečenka izpadla tako, kot si želimo. Česar nočemo, je predvsem to, da bi bila fila, kakor ji mnogi rečejo, suha. Pa tudi premokra ne sme biti. Skratka, pripravili bomo takšno, kakršna mora biti, vse pa se začne s pravilno izbiro kruha.

Star ali sušen kruh?


Katerega izbrati, se sprašujete? No, bolj kot izbira vrste, bo kakovost nadeva določala izbira med starim ali posušenim kruhom. Naj pojasnimo: kruh, ki se je posušil na zraku, v nadevu ne bo odigral enake vloge kot tisti, ki smo ga mi predhodno posušili v pečici. Vlaga se bo v prvem primeru namreč preselila iz glutenskih celic v zrak v luknjicah v kruhu. Če pa bomo kruh sušili v pečici, bo vlaga izhlapela. Kaj pa to pomeni za nadev?

Verjeli ali ne, kruh, ki ga bomo posušili v pečici, bo bolje odigral svojo vlogo, saj bo lepše vpil tekočine pečenke. Še sreča, da ga lahko sami posušimo v pičli uri, med tem ko bi morali za prvo različico razmišljati nekaj dni vnaprej. Da ste pozabili posušiti kruh, tako ne bo več težava. Pazite le, da ne pozabite odtajati pečenke, če jo slučajno hranite v zamrzovalniku.

In še to. Kako pravilno posušimo kruh za nadev? Pečico segrejemo na 135 stopinj Celzija in vanjo položimo pekač, poln na majhne kocke narezanega kruha. Vse skupaj sušimo približno 45 minut. Nato pa je čas, da sušenemu kruhu dodamo še druge sestavine in pripravimo nadev. Recept zanj pa najdete tukaj.
Preberite še: TOP 15 receptov za martinovo pojedino

Fotografija: freeskyline/Getty Images
Datum Objave: 4.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

kruhpiščanecpečenkamartinovonadev

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.