Odprta Kuhinja

Najboljši način, kako porabiti kumare, ki so prerasle velikost za vlaganje

Odpri galerijo
A+   A-
Fermentirane kumare svežega in prijetnega okusa so odličen način, kako unovčiti pridelek, ki je ušel izpod nadzora.


Pacani murki oziroma kvašene kumare so idealna poletna jed, izjemno enostavna za pripravo. V času, ko kumare zorijo na vrtu, jo imamo lahko vselej na razpolago. Pacamo jih v majhnih količinah, kolikor jih pojemo sproti, saj so uporabne le nekaj dni. Potem se zmehčajo in izgubijo svežino. Ko dovolj fermentirajo, jih postavimo v hladilnik in postrežemo primerno ohlajene. V Prlekiji in Prekmurju so jih postregli s kruhom ali zaseko, dobro se priležejo k pašteti. Kumare narežemo, po dolgem na četrtine ali na kolobarje, in jih naložimo po tanko namazanem kruhu.

Fermentiramo jih v prozornih steklenih kozarcih, ki jih postavimo na sončno mesto, najbolje v zaveten kot balkona ali na okensko polico. Ko kozarec napolnimo z ustreznimi sestavinami, pustimo, da naravni procesi stečejo svojo pot. Kumare bodo nared v dnevu ali dveh, nestrpni jedci jih bodo kradli iz kozarca že po dvanajstih urah. Postrežemo same ali k narezku in paštetam, in sicer rahlo osoljene, lahko pa jih potresemo tudi s papriko v prahu. Kako dolgo jih pustimo na toplem, je odvisno od tega, kako mehke imamo radi. Po pol dneva bodo še povsem čvrste, po dveh dneh pa že dodobra zmehčane. Ko želimo proces zaustaviti, jih kar v kozarcu postavimo na hladno.
Aktualno: Med zelišči z Mirjam Grilc: njena najboljša kumarična solata (VIDEO)

Kvašene kumare


Za 4 osebe.

  • 1 kg večjih kumar za vlaganje

  • 1 vejica listov koprca

  • 2 šalotki

  • 2 stroka česna

  • nekaj listov vinske trte

  • lovorjev list

  • poper v zrnju

  • sol

  • beli vinski kis


Priprava


1. Kumare operemo in jim odrežemo zgornje dele (pri peclju). Če so zelo velike, jih lahko po dolgem razpolovimo ali narežemo na debele kolobarje.

2. Česen in šalotko olupimo, liste vinske trte operemo.

3. Kumare zložimo v kozarec in mednje razporedimo česen in šalotko, zelišča in začimbe.

4. V loncu zmešamo kis in vodo v razmerju 1:4 in zavremo. Ohladimo in prelijemo po kumarah.

5. Pokrijemo s krožničkom ali gazo in postavimo na sončno okensko polico. Pustimo, da narava opravi svoje, kumare so najboljše po dnevu ali dveh.
Priporočamo še: Kuharske osnove z Neli in Leo: miške z bučkami – nevaren recept, kajti človek bi kar jedel in jedel

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images
Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08

Več iz te teme:

kumarevlaganjefermentacijakvašene kumare

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja