Novoletna torta s penino, ki jo lahko naredimo v zadnjem hipu

Čudovito puhast in prožen biskvit po zaslugi mehurčkov, s katerimi ne bomo obogatili le teksture, temveč tudi okus.

Za letošnje silvestrovanje smo vam že pripravili seznam preprostih sladic, a v zadnjem hipu nam je uspelo testirati še zares fantastično novoletno torto, za katero potrebujemo nekaj sestavin, ki jih imamo vedno doma. Izjemi sta le penina (zagotovo vam je bo kaj ostalo na silvestrski večer) in dvanajst grozdnih jagod, ki so v Mehiki, Španiji in nekaterih drugih špansko govorečih državah predpisane vsem željnim sreče v novem letu. V tej torti je to sadje tako bolj za srečo kot okus.

Novoletna torta

Za 12 kosov in dva modela s premerom 20 cm. Biskvit lahko spečete tudi v modelu z večjim premerom in ga nato prerežete na dve plasti.

  • 4 beljaki sobne temperature (jajca M)
  • 180 g kristalnega sladkorja
  • 280 g univerzalne bele moke
  • 1 pecilni prašek
  • pol žličke soli
  • 245 ml muškatne penine sobne temperature (sladke ali polsladke)
  • 100 ml rastlinskega olja brez okusa
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlički vaniljeve paste

Nadev

  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljeve paste (ni nujno)
  • 3 žlice marmelade po okusu
  • 12 grozdnih jagod za srečo
  • po želji jedilne perlice za posip

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pripravimo dva modela s premerom 20 cm.

2. Beljake stepamo, da postanejo penasti, nato postopoma dodajamo 80 g sladkorja in stepamo tako dolgo, da postanejo čvrsti in sijoči.

3. V drugi posodi zmešamo presejano moko, pecilni prašek, sol in preostanek sladkorja. Dodamo tekoče sestavine: olje, penino, smetano in vaniljo ter s spatula ali kuhalnico dobro pomešamo, da nastane enotna zmes. Nežno vmešamo še beljake.

4. Maso razdelimo v modela in pečemo 30 minut.

5. Ko je biskvit pečen (preverimo z zobotrebcem), ga vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se malce ohladi in skrči. Tako ga ne bomo poškodovali ob odstranjevanju tortnega modela. Nato ga prevrnemo na rešetke in počakamo, da se popolnoma ohladi.

6. Smetano čvrsto stepemo s sladkorjem in vaniljo.

7. Prvo plast torte navlažimo z nekaj žlicami vode, premažemo z marmelado, dodamo na polovičke narezano grozdje in obložimo s polovico smetane. Prekrijemo z drugim biskvitom in tudi tega po želji malce navlažimo. Vse skupaj premažemo in dekoriramo s preostankom smetane.

Čudovit biskvit, znotraj pa preprosto marmelada in smetana.
Priporočamo še: VIDEO: Najboljše sarme po maminem receptu
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed