Penasti biskvit

Biskvit lahko dodelamo na različne načine, okusen je s sadjem in penastimi kremami ali prepojen s sokom ali kuhanim vinom.

Biskvit je enostavno pecivo, ki ga pripravimo v dobre pol ure. Uporabimo ga za osnovo za torte, v tem primeru ga pečemo v okroglem modelu, lahko ga narežemo na manjše kose in poljubno okrasimo s sadjem ali različnimi kremami. Če je presuh, ga prepojimo s sokom, naše mame so ga zalile z malinovcem. V Prlekiji so ga pozimi prelili s kuhanim vinom in ga tako prepojili, da ga je bilo treba jesti z vilicami ali žličko. Postregli so ga mrzlega ali toplega, da je človeka še malo pogrelo. Ker je ravno prav sočen in sladak, ga lahko človek poje tudi preveč, in da je treba biti pri uživanju previden, lahko sklepamo tudi po imenu. Biskvit z vinom je namreč znan kot pijana baba.

Sestavine za 4 osebe

– 200 g gladke moke
– 200 g sladkorja
– 4 jajca
– 1 pecilni prašek
– 1 vaniljev sladkor
– 1 dl mleka
– 1 dl olja

Priprava

1. Rumenjake pazljivo ločimo od beljakov.

2. Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo, počasi dodajamo olje in mleko in mešamo toliko časa, da dobimo gladko, rahlo zmes.

3. Posebej zmešamo moko in pecilni prašek in počasi, na roke, vmešamo v jajčno zmes.

4. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga s kuhalnico zelo rahlo vmešamo v jajčno maso.

5. Maso vlijemo v model za torte ali pekač, ki smo ga namastili in potresli z moko. Lahko uporabimo peki papir. Maso lepo razporedimo in pečemo pri 180 stopinjah okoli 25 minut.

Poskusite še: Torta nagica

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.