Odprta Kuhinja

Po korakih: krompirjevi njoki

Small Dumplings on Wooden Board with Flour: Italian Gnocchi Pasta
Odpri galerijo
A+   A-
Svaljki ali njoki, hm, to je zdaj ključno vprašanje. Slovar slovenskega knjižnega jezika njokov ne pozna, svaljke pa. Primorci ne poznajo svaljkov, drugod po naši ljubi domovini ne njokov, ponekod še svaljkov ne, ampak le cucke, lulčke in podobne izpeljanke. Za kaj torej gre in kako reč pripraviti?
Njoki so krompirjevi, če pa bi govorili o svaljkih, misli ne bi bile več tako enotne, kajti svaljki so zdrobovi, skutni in – lahko tudi krompirjevi. SSKJ ni najinega mnenja. Za slaviste njokov ni, so le svaljki. Vendar, bodimo natančni: svaljkom se italijansko reče gnocchi, praviloma so krompirjevi, če je drugače, je to jasno označeno. In ker smo jed davno nazaj prevzeli od njih, jim pogovorno večinoma pravimo njoki, le preveč razširjena ta beseda očitno ni. (In naj se še tako trudim, svaljki iz krompirja zame so in bodo ostali njoki.)

Pri tej jedi se vse vrti okoli mehkobe


Želimo si rahle, mehke njoke, nikar trde in gumijasto lepljive, a kaj, ko krompir med kuho razpade, če mu ne dodamo dovolj moke, ki jih trdi. Koliko moke torej? Na kilogram krompirja praviloma 200 gramov moke in vsaj 1 jajce. Moko dodajamo postopno, dobro je, da naredimo preizkus in jo testu kasneje dodamo po potrebi.

Kako skuhamo krompir


Krompir skuhamo praviloma v oblicah, v olupku torej, saj se tako manj namoči in zahteva manj dodane moke. V takem ostane mnogo več hranilnih snovi kot v olupljenem, kuhanem v kosih. Gre seveda tudi s takšnim, celo z ostankom pireja.

Kuhan krompir nujno pretlačimo. Za to potrebujemo tlačilko za krompir, delo z njo je namreč daleč najbolj elegantno. Četudi krompir na vso moč tlačimo s pripomočkom, ki je v rabi pri pripravi pireja, nam vedno ostanejo večji koščki, ki kazijo videz, zmes ni lepo enotna, poleg tega ti koščki med kuho radi padejo v vodo, njoki pa potem pogosto razpadejo. Namesto tlačilke se obnese navaden strgalnik: kuhan krompir le grobo nastrgamo, kakor jabolka za zavitek.
Preberite tudi: Napaka, ki jo počnemo pri kuhanju krompirja za njoke

Nežno, kot bi gnetli oblak


Testa ne gnetemo, ne stiskamo preveč, delamo nežno (kakor bi gnetli oblak, je nekdo nekoč opisal) in nedvomno nikakor drugače kot z rokami. Le takšni bodo pravšnji. Da si ne opečemo rok, kuhan in pretlačen krompir malce ohladimo; pri tem se nekoliko osuši.

Kuhanje


Njoke kuhamo v široki nižji posodi, v kateri zavremo slano vodo. V krop jih spuščamo drugega za drugim. Ne damo kuhat vseh naenkrat, ker bi se voda preveč ohladila in bi se njoki razlezli. Sveži so skuhani zelo hitro. Sprva potonejo na dno, po približno minuti se začno dvigati na površje, pol minute pozneje so že gotovi in jih lahko polovimo ter preložimo v servirno skledo. Če na površje ne priplavajo sami, jih z lopatko previdno ločimo od dna posode. Zamrznjeni njoki se kuhajo malce dlje: ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 2 ali 3 minute.

Za pripravo njokov si moramo vzeti malo več časa. Delo tudi ni prav čisto, zato za hiter obrok med tednom niso, če ne uporabimo zamrznjenih, ki smo si jih naredili na zalogo. Se zelo obnese, priporočam.Sestavine  • 1 kg krompirja

  • 200 g moke (najbolje pol ostre, pol mehke)

  • 1 jajce

  • žlička soli
Priprava


1. Izberemo približno enako velike krompirje, da bodo skuhani hkrati. Gomolje temeljito operemo, zložimo v lonec, prilijemo vodo do polovice, rahlo solimo in pristavimo. Kuhamo pol ure ali malo dlje, če so krompirji večji. Preverimo z vilicami ali nožem: če ta gladko zdrsne v krompir, je gotovo dovolj kuhan.
2. Kuhan krompir takoj odcedimo, sicer se namoči in bo testo preveč lepljivo. Še vročega olupimo ...
3. … in takoj stisnemo skozi stiskalnico za krompir ali naribamo na strgalnik. Pri tem koraku je najbolje, da ga pustimo kakšnih pet minut, da se malce ohladi in delno posuši.
4. V kupčku pretlačenega krompirja naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Solimo in vse narahlo premešamo.
5.  Zdaj na zmes potresemo moko. Najbolje, da si teh 200 gramov natehtamo v posodico, da bomo imeli okvirno količino pripravljeno. Najprej potresemo le polovico moke.
6 Počasi začnemo mešati, nič ne stiskamo, delamo nežno. Postopoma dodajamo preostalo moko. Delamo hitro, saj dlje ko gnetemo, trši bodo njoki, ker bomo morali dodati več moke. Ko porabimo že skoraj vso moko, naredimo poskus. Testo posvaljkamo, da dobimo njok, nato ga v kropu skuhamo. Če ne razpade, je moke dovolj, sicer jo še dodamo.
7. Ko je testo gotovo, oblikujemo hlebček. Četrtino testa odrežemo in na pomokani površini oblikujemo za prst debel svaljek. Tu si lahko privoščimo več moči. Svaljek malce (!) krepkeje pritiskamo ob podlago, da se zmes učvrsti in v sredini ne razpade. Nato ga narežemo na največ 2 cm dolge kose. Nežno jih povaljamo v ostri moki, da se osušijo.
8. Njoke preložimo na pomokan prtič ali desko, kjer počakajo, da naredimo preostale, in se pri tem malenkost osušijo. Po želji vsakega povaljamo po hrbtni strani vilic ali strgalniku, da oblikujemo rebrast vzorček. Ta ni le za okras: v vdolbinice se laže ujame slastna omaka. Če želimo, jim s palcem naredimo še vdolbinico, da se enakomerno hitro skuhajo.
Preberite tudi: Najboljši bučni njoki s smetano in drobnjakom


Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 20.10.2019 ob 17:10

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogekrompirkuhanjenjoki

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.