Tako bo dušena blitva nekaj posebnega (nared v 10 minutah)

Pravilno pripravljena blitva bo ohranila svoje bistvo in okus, obrok pa bo brez drame dopolnjen z božansko zelenjavno prilogo.

Oh, kaj vse počnemo z blitvo: blanširamo jo do onemoglosti, zmiksamo v kašico za dojenčke, nato pa še pražimo v nedogled, gostimo z moko in smetano za kuhanje. Kaj sploh ostane od te rastline, ki slovi po tem, da je polna folne kisline, kalcija, kalija, magnezija, železa, mangana in fosforja in ima zelo malo kalorij? Še posebno slednje nam pride zelo prav pred poletjem in skokom v kopalke, kajne?

Blitvo namesto špinače radi pripravimo ob krompirjevem pireju in ocvrtem jajcu, jo skrijemo v pito, kitajske žlinkrofe, obožujemo jo v dalmatinskem soparniku. Tako pa jo v pičlih 10 minutah sotiramo, da postane popolna priloga ob popečenem ribjem fileju, ki je v sezoni žara pogosto na mizi. Uporabimo celo rastlino, s stebli vred, obogatimo pa jo z limono, vinom in parmezanom.

Dušena blitva

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • polovica manjše rdeče čebule (ali 1 čebulna kocka)
  • žlica nasekljanega česna
  • šop blitve
  • pol skodelice suhega vina
  • žlica limonovega sola
  • veliko naribanega parmezana
  • sol po okusu

Priprava

1. Blitvi izrežemo stebla in jih nasekljamo, nato narežemo še liste.

2. Ponev postavimo na srednje močan ogenj in segrejemo olje in maslo. Dodamo česen in čebulo in sotiramo toliko časa, da zadiši (pb. 30 sekund).

3. Dodamo steblo blitve in vino ter kuhljamo tako dolgo, da se zmehča. Dodamo še liste in kuhamo le toliko, da ovenejo.

4. Pokapljamo z limonovim sokom, potresemo s parmezanom, nato dobro premešamo in solimo po okusu.

Priporočamo še: Namig bralke: čebulne kocke, ki prihranijo čas pri kuhanju večine jedi

Fotografija: vicuschka/Getty Images

Onaplus.si: To je razlog, zakaj bi morali večkrat uživati sveži hmelj, je zdravilen in okusen
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed