Tedenski jedilnik
Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in krepko gobovo juho.
Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!
Ponedeljek: Slivovi cmoki
Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo. Lepo pustite, da se ohladi, in to je vse. Slive naj bodo običajne velikosti, ne tiste velikanske, in lepo rumene, zrele. Koščica naj kar izleti. Če se koščica drži in jo bo treba iztrgati, bo sliva izgubila obliko in bo težje oblikovati cmok.
Torek: Zeljne krpice
Domače rezančno testo in sladko zelje. Po receptu Urške Fartelj.
--
Sreda: Zavitek z ohrovtom in zeljem
Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.
--
Četrtek: Kumarčni zos
Septembra imamo domačih kumar še na pretek, zato priporočamo to sezonsko dobroto. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.
--
Petek: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci
Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.
--
Sobota: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo
Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo.
--
Nedelja: Gobova juha s krompirjem in slanino
Krepka, sezonska in takooo okusna!
Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.
Naslovna fotografija: Mateja J. Potočnik