Zelenjavne priloge: 8 receptov za božično večerjo

Ob mesu, krompirju in drugih dobrotah se še kako podajo tudi zelenjavne priloge, da vse skupaj povežejo in obarvajo krožnike.

Pečena zelenjava s polivko

Za nekaj pisanega na mizi. To je priporočilo Neli Selan in Lee Sterle iz naše testne kuhinje v centru Kult 316.

  • 5 manjših gomoljev rdeče pese, 5 manjših korenčkov
  • 1 čebula, narezana na četrtinke, 2 šalotki
  • 100 g masla
  • sol
  • 4 majhne vložene kumarice
  • zeleno jabolko granny smith

Polivka

  • 100 g milerama ali kisle smetane (v originalnem receptu je creme fraiche)
  • pol žlice jabolčnega kisa ali limonovega soka
  • sol in črni poper

1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Rdečo peso kar celo z lupino zavijemo v alufolijo in pečemo 45 minut.

3. Čebulo narežemo na krhlje.

4. Jabolka z lupino narežemo na krhlje in jih skupaj s korenčkom, čebulo, šalotko in koščkom masla, ščepcem soli in popra pečemo 20–25 minut. Če so korenčki večji, jih prerežemo na polovičke.

5. Pečeno rdečo peso narežemo na krhlje in sotiramo na ponvi z nekaj masla.

6. Polivka: vse sestavine pomešamo v skodelici. Kumarice razpolovimo.

7. Vzamemo servirni krožnik in po njem razporedimo malce polivke. Na to dodamo pečeno zelenjavo in kumarice. Preostanek polivke ponudimo v skodelici.

Rumena koleraba iz pečice

Z njo se izognemo ogljikovim hidratom. Pečena koleraba ima manj intenziven okus in tudi vonj, v bistvu postane precej nevtralnega okusa, namig za tiste, ki je ne marate preveč.

Pečena repa

Verjetno se boste strinjali, da je še boljša od krompirja. Ponudimo jo s slastno pomako.

Pečena rdeča pesa z balzamičnim kisom

Nujna sestavina za današnji recept je balzamični kis, ki rdečo peso dvigne iz običajne pese na solato v nekaj drugega, ker tudi sam ni običajen kis. Kupite raje manjšo in dražjo stekleničko, preberite etiketo in se odločite za kakovost.

Kremna špinača

Zaradi precej nevtralnega okusa lahko špinačo kombiniramo k marsikateri jedi. Pripravite lahko zamrznjeno, še bolje pa je, če si kot prilogo ob kosilu ali večerji privoščite kremno špinačo iz svežih listkov.

Pečena zelena in šitake v omaki

Bogata jed, ki deluje samostojno, a se bo v manjši količini odlično podala ostalim članom prazničnega omizja.

Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino

Privlačna in bogata jed iz zimske zelenjave.

Noro okusen brokoli iz pečice

Brokoli je vedno zelo dobrodošel vir vitaminov. Tako pripravljenega bodo jedli celo najbolj izbirčni.

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana